1 Martie - incredibila, inevitabila renaștere a vieții   

Autor: AstroCafe.ro - miercuri, 01 martie 2023, 1443 vizualizari

Data de 1 Martie este considerată din punct de vedere calendaristic prima zi de primăvară. Acest frumos anotimp simbolizează renașterea, dragostea, căldura și armonia. Martie…un fel de interregnum, suveranitatea iernii se relaxează, primăvara încă nu și-a intrat pe deplin în drepturi. Dar modelul este acum stabilit.

Schimbarea incredibilă, dar banală, anuală care este viața veșnic reînnoită a început să se agite. Din pământul rece și adormit vor ieși frunza, floarea și crenguța. Din pupă, ou și pântec va ieși un roi palpitant de aripi de tifon, corp îmbrăcat cu chitină, pene și blană. Pulsul plasmei, cu clorofila sa verde și hemoglobina roșie, își începe traseul lent. Seva se agită. Sângele revine. Protoplasma vieții începe să se accelereze.

Este un proces deliberat, cu propriile sale ritmuri și răspunsuri care sunt neschimbate de-a lungul ciclurilor. Numai omul, împărțindu-și viața pe ceasuri și calendare, este nerăbdător. Bobocul și oul pot aștepta pentru o temperatură sigură sau un interval precis de lumină naturală.

Omul măsoară, viețuitoarele și natura, răspund. Și pentru întreg depozitul de fapte ale sale, omul, încă nu poate modifica acel răspuns. Pentru a crește un fir de iarbă, trebuie să înceapă cu o sămânță sau o rădăcină, apoi să aștepte. Pentru a cloci, o pasăre trebuie să înceapă cu un ou, care conține propriul program inflexibil.

Vine Martie și seva se grăbește la rădăcina vieții. Mugurii, așezați pe crenguță vara trecută, încep să se umfle spre Aprilie. În gunoiul și molozul pădurii există o ușoară agitație. Gheața se topește în după-amiezile calde. Apa începe să curgă. Întunericul rece controlează trezirea lentă, dar o altă zi începe iarăși cu pulsația intenționată, suflarea ușoară a schimbării, renașterea incredibilă, inevitabilă a vieții.

sursa text: www.ncronline.org 
sursa foto: www.unsplash.comAstro Shop

Cele mai noi articole