Giuseppe Verdi

Autor: Nicoleta - marti, 06 octombrie 2009, 1286 vizualizari
Giuseppe Verdi (n. 10 octombrie 1813— d. 27 ianuarie 1901, Milano) a fost un compozitor italian, vestit mai ales pentru creaţiile sale în muzica de operă.

Dragostea pentru muzica i-a fost sadita de muzica populara si de jocurile taranesti, care au constituit pentru Verdi primele impresii muzicale.

Primele sale manifestari muzicale au constat in cantatul in corul bisericii si la un instrument vechi cu claviatura veche.
Descoperindu-i talentul, un mare amator de muzica. Antonio Barezzi, ii obtine o bursa de studii la Milano.

Opera devine pentru compozitor genul preferat, scriind mai mult de douazeci de lucrari in tot atatia ani: “Nabucco”, “Ernani”, “Rigoletto”, “Trubadurul”, “Traviata”, “Don Carlos”, “Aida”, Falstaff”, “Otello” etc. Succesul acestor opere face din compozitor un erou national, un simbol viu al unificarii tarii sale, dezmembrata la acea vreme. Corul sclavilor din opera “Nabucco” si Corul cruciatilor din opera “Lombarzii” devin adevarate cantece revolutionare ale poporului italian.

La anii maturitatii, Verdi cizeleaza si desavarseste arta sa, transformand spectacolul de opera intr-un tablou real al vietii, cu personaje verdice si intonatii inspirate din muzica poporului italian.

Spre sfarsitul vietii compune o celebra lucrare vocal-simfonica religioasa, scrisa pentru solisti, cor si orchestra, spre a fi cantata in memoria celor decedati, cu care isi incheie activitatea creatoare. 
Astro Shop

Cele mai noi articole