Zodiile intre succes si esec

Autor: Valeriu - marti, 11 octombrie 2011, 3163 vizualizari

Succesul este probabil una dintre bolile moderne. Nu pentru ca n-ar fi existat din toate timpurile, ci pentru ca emanciparea de astazi ne permite tuturor sa aspiram la ea. Sclavul nu aspira la tron, insa astazi fiecare viseaza sa isi afirme suprematia asupra semenilor sai. Succesul este o goana nebuna dupa “mai mult”, iar societatea bazata pe consum ofera cadrul perfect de manifestare. Are succes cel ce stie mai mult decat cel de langa el, cel ce face mai mult si, mai presus de toate, cel mai plin de succes este cel ce are mai mult.

De ce am pus succesul in randul bolilor? Pentru ca ideea de succes este una din disfunctiile egoului. Practic, succes inseamna acumulare (de putere, de functii, de cunostinte, de bani, de bunuri, de experiente etc.), numai ca indata obtinut obiectul dorintei (indata ce am achizitionat, de pilda, un obiect pe care ni-l doream), succesul devine gol! E clar ca succesul nu asigura fericirea, pentru ca este condamnat la efemeritate. Oricat de destept as fi eu, voi da peste unul mai destept ca mine. Daca m-am simtit bine castigand o disputa cu argumente logice, fericirea mea, deci gustul succesului, va tine pana cand va trebui sa accept o infrangere si sa accept, la un moment dat, ca are si altcineva dreptate.

Folosesc aceasta introducere pentru a deschide discutia despre modul in care zodiile percep notiunea de succes, care functioneaza ca moneda de schimb la nivel personal si social. Numai ca orice moneda are si reversul ei. Iar pe partea cealalta a succesului sta umbra sa, esecul. Fiecare zodie percepe succesul la un alt nivel. Ceea ce ne produce satisfactie unora, nu le produce si altora, ceea ce ii fericeste pe unii, nu ii fericeste si pe altii.

E adevarat ca pentru fiecare zodie, cauzele esecului sunt diferite, iar definitia succesului este alta. Insa exista efecte secundare generale. Esecul este resimtit in primul rand printr-o scadere a vitalitatii, care combate bucuria de a trai, taie pofta de viata si sterge zambetul de pe buze. Ca manifestare extrema, esecul sta la originea starilor depresive, generand crize de personalitate, tendinte de izolare, negativism, dorinta de autoanihilare, inadaptare, lipsa de orizont, crize relationale.

Ia-i Berbecului elanul de a incerca ceva nou si o sa vezi cum incepe sa se ofileasca. Daca nu lasi copilul Berbec sa experimenteze, sa se friga, sa se dea singur cu capul, atunci sa te astepti la crize de furie. E valabil si pentru adulti. Pentru Berbec, esecul inseamna sa aiba libertatea de a se convinge singur ca lucrurile stau intr-un fel sau altul. Lasa-l sa vada singur cum e, lasa-l sa se arunce! Pentru el, succesul inseamna sa faca lucrurile asa cum le vede el. Mai bine sa invete din esec decat sa regrete ca n-a incercat… sa aiba succes!

Taurul trebuie sa aiba ceva care sa fie al lui si numai al lui. Iar proprietate inseamana de fapt stabilitate si confort. Iar daca Taurul nu are un teren solid pe care simte ca sta, nu are o baza, nu are ceva pus deoparte, atunci e grav. Esecul insemana pentru Taur o lipsa, o absenta a unui obiect fizic sau a unei sigurante materiale. E poate cea mai dificila situatie cu care s-ar putea confrunta si care l-ar putea trage in jos. Ancorarea in material este pentru Taur primul pas spre succes. Daca nu mai poate tine strans ceva ce avea pana atunci (o functie, o casa, un salariu, chiar si o persoana pe care o luase in posesie), pentru Taur incepe declinul.

Spune-i unui Geaman sa taca, ia-i dreptul de a se exprima liber si l-ai ingropat. Mai mult, daca vezi un Geaman care nu rade sau nici macar nu zambeste, atunci e timpul sa intri la idei. Inseamna ca ori isi reprima cuvintele, ori liberatatea de miscare, ori viata sociala. Mai poate insemna ca nu este lasat sa invete ceva. Daca i se limiteaza accesul la un cerc de prieteni, la niste evenimente, la reuniuni cu public, atunci nativul Gemeni intelege ideea de esec. Pentru el, sa ai succes inseamna sa ai cunostinte, ca sa ai despre ce sa vorbesti si sa glumesti cu cat mai multa lume. Geamanul care nu are timp sa citeasca, sa se documenteze si sa tina legatura cu prietenii este in prapastia esecului.

Un Rac care nu are pe cineva de care sa aiba grija devine un personaj inutul din punctul lui de vedere. Si, oricat ar blama o stare de dependenta in care s-ar afla, oricat ar vrea sa scape dintr-o relatie care ii face rau, Racul se simte bine tocmai acolo, atata timp cat acea relatie exista. Pentru ca, daca el nu se mai hraneste cu emotii, cu durere, suferinta si nemultumire, atunci e si mai rau pentru el. Atata timp cat are de cine sa se agate sau cat are pe cineva in spate, Racul se simte puternic. Racul care nu are in cine sa-si investeasca afectiunea traieste experienta esecului.

Leul simte nevoia inconstienta de a fi admirat. El creste si se dezvolta intr-un individ care are nevoie de admiratie. Pentru Leu, conteaza “sa fii cineva”. Esecul Leului este anonimatul. Nu are nici cea mai mica importanta daca lumea il vorbeste de bine sau de rau. E suficient ca lumea sa vorbeasca despre el. Daca intra intr-un con de umbra si nu i se acorda atentia cu care se hraneste, atunci Leul e in cadere. Mai mult, daca Leul simte ca nu este un exemplu pentru cei din jur (de bunatate, cinste, generozitate etc.) prin ceea ce este sau face, atunci are o problema.

Poate la nicio alta zodie nu este atat de vizibila dependenta de nefericire ca la Fecioara. Daca Fecioara nu are motive de nemultumire, atunci cu siguranta e ceva in neregula. Sa nu ai pe cine sa critici, sa analizezi, sa judeci, este o tragedie pentru Fecioara, este culmea esecului. De aceea, lipsa din viata unei Fecioare a unei relatii cu o persoana care sa indeplineasca acest rol adanceste criza personala. Succesul pentru Fecioara inseamna sa fii perfectionist si sa ai standarde ridicate. Esecul vine din clipa in care ai fixat acele standarde, pentru ca ele vor fi mereu tot mai inalte si de neatins.

Balantele o duc destul de bine in propria piele si rareori au o problema cu propria persoana. Numai ca Balantele se definesc tot timpul in raport cu ceilalti. Balantele isi masoara fortele si, daca nu e cineva pe care sa il surclaseze prin ceva, atunci se creeaza un disconfort psihic. E adevarat ca Balanta e zodia echilibrului, dar ca sa fie in echilibru cu ea insasi, e nevoie ca raporturile cu ceilalti sa fie in dezechilibru, mai precis Balanta sa fie putin deasupra. Dar poate principala cauza a esecului pentru Balanta este, in acelasi timp, esecul celuilalt. Adesea, Balantele devin depresive daca mai ales persoana iubita, jumatatea sau copiii se afla in dificultate. Invariabil, esecul omului drag cu care se identifica este si esecul Balantei.

In cazul Scorpionului, este absolut necesar sa existe o situatie sau o persoana asupra careia sa detina controlul. Cu timpul, daca Scorpionul nu are pe cineva “la mana”, atunci el devine tot mai nemultumit de ceea ce ii ofera viata. In schimb, el e perfect satisfacut daca are un grup in subordine pe care poate sa il comande ori persoane in jur care se pot sprijini pe el. Este foarte important pentru intregritatea psihica a Scorpionului sa existe cineva asupra caruia sa simta ca detine un atu. Scorpionul functioneaza bine daca este superior cuiva: daca este mai sanatos decat cineva caruia sa ii ofere asistenta, mai bogat decat cineva pe care poate sa il ia in spatiu, mai destept decat cineva pe care sa il poata indruma. Daca Scorpionul nu are pe cineva aproape caruia sa-i spuna sau sa-i arate el cum e cel mai bine, e grav.

Nu-l scoate pe Sagetator din ritmul lui, ca-l dai peste cap! Nu are nicio importanta ca e mai incet sau mai iute. Daca pui presiune pe Sagetator, atunci el devine un cazan in fierbere. Fiind una din fiintele exagerat de independente, Sagetatorului ii piere pofta de viata daca este sufocat. Asa ca ia-i spatiul, tine-l strans si l-ai dat gata! De asemenea, fiind dependent de opimism, Sagetatorul e usor de citit atunci cand nu-i merge bine. Daca el nu mai vede nicio iesire din situatie, daca e lipsit de orizont, atunci e ceva in neregula cu el. Acesta e esecul! Un Sagetator caruia i se pun bariere e ca un tren deraiat.

Daca un Capricorn nu are un rol social bine definit, atunci incepe sa se intample ceva cu el. Esecul inseamna pentru un Capicorn sa nu aiba ocazia sa contribuie cu ceva la viata celorlalti, la bunul mers al lucrurilor in jurul lui. Capricornul trebuie sa planifice lucrurile, sa organizeze viata lui (si pe a celor din jur), sa anticipeze, sa stie pe ce se bazeaza. Realitatea lui este palpabila sau masurabila, ea se bazeaza pe date, cifre, lucruri. Succesul pentru el inseamna sa traga linie si, cand aduna, sa-i dea cu plus. Capricornul e nascut sa faca performanta. Numai ca adesea el aluneca pe panta esecului pentru ca, in timp ce se concentreaza pe o anumita dimensiune a vietii sale (unde exceleaza), regreta ca nu face performanta pe alt nivel. Un Capricorn traiste esecul ori de cate ori nu isi vede succesul. (“Pai asta e succes? Succes aveam daca…”  – si incepe o lista interminabila).

Un Varsator lipsit de variatie e ca un caine in lesa. Daca nu se intampla ceva interesant in viata lui, atunci Varsatorul se plictiseste. Sa aiba succes, pentru Varsator inseamna sa gaseasca la tot pasul solutii noi. Daca Varsatorul nu e lasat sa inventeze, sa creeze, sa fie exploziv, sa-si puna fantezia la treaba, atunci el are senzatia ca este legat de maini si de picioare. Varsatorul are nevoie sa fie diferit sau sa faca ceva diferit. De aceea, daca este bagat intr-o cusca sau daca este condamnat la uniformitate, mai rau nici ca se putea pentru el. O alta sursa de esec majora este lipsa vietii sociale. Ia-i Varsatorului prietenii, reuniunile, oamenii carora sa le ofere ajutorul, deci dezumanizeaza-l si l-ai terminat!

Cu Pestii e o situatie paradoxala. E probabil zodia cea mai permeabila la notiuni precum esecul si succesul. Nu degeaba aceatsa zodie are legatura cu imunitatea, Pestii fiind destul de imuni la ceea ce li se intampla, in sensul ca fie ce-o fi, trec ei si prin asta. Si, de cele mai multe ori, ei reusesc sa salveze situatia. De aici provine si sursa majora de esec pentru nativii acestei zodii: daca nu reusesc sa salveze ceva sau pe cineva, atunci ei se simt inadecvati, inutili, nepotriviti. Daca nu pot poza in eroi care reusesc sa faca ceva pentru binele celorlalti, trecand si prin pierdere sau sacrificiu, atunci Pestii au un motiv de cadere. Pentru ei, succesul inseamna adaptarea la ipostaze consecutive de esec, in urma carora cad tot in picioare.

Valeriu PănoiuCopyright
Toate materialele conţinute de acest website - http://www.astrocafe.ro - sunt proprietatea acestuia si sunt protejate de Legea nr. 8/1996 pentru protecţia drepturilor de autor şi a legilor cu privire la mărci şi proprietate intelectuală. Detalii...

Astro Shop

Cele mai noi articole