VENUS în CAPRICORN, 5 noiembrie 2021- 3 martie 2022. Șansa de a (re)construi solid, eficient și durabil

Autor: Nicoleta Svârlefus - duminica, 07 noiembrie 2021, 74278 vizualizari

Venus și-a încheiat tranzitul prin Săgetător pe 5 noiembrie și s-a mutat în “școala” Capricornului, unde are să învețe, să restabilieasca priorități și un cadru clar și responsabil pentru relații și pentru bani. Și-a rezervat timp destul pentru asta, mult mai mult decât de obicei (până pe 3 Martie 2022, incluzând și perioada de retrogradare 19 decembrie- 29 ianuarie), ca și cum vrea să se asigure că vom reuși să facem un salt semnificativ în viața noastră, în toate ariile venusiene (relații, resurse, valori, bani), în cadrul pus la dispozitie de energia Capricornului.

Capricornul este guvernat de Saturn, principele auster al formei, structurii, realității tangibile. Nu e rost de scurtături, nici de înflorituri sau dulcegării, când vorbim despre aceste două energii. Contează doar ce e palpabil, concret, clar, eficient, serios. 

Cât timp a fost în Săgetător, Venus s-a întâlnit cu Nodul Sud Lunar (consecințele alegerilor trecute în relații) și a fost în relație tensionată cu Neptun aducând confuzie, neliniște, neîncredere și deziluzii relaționale sau financiare (prin duplicitate, minciună, încălcarea unor principii și valori), dar și lecții importante de integrat și însușit. Am fost mai ușor tentați să facem rabat la valorile și principiile noastre, a fost o perioadă cu multe gafe, din cauza alegerilor inconștiente, superficiale din categoria “merge și așa”. 

Cât timp Venus va rămâne în Capricorn, vom accesa particularitățile saturniene ale realității pământene și ale structurii în domeniile relațiilor, valorilor și resurselor. Spus mai pe șleau, coborâm militaria din pod, punem punct “promoțiilor” relaționale și financiare, renunțăm la cioara de pe gard. Parcă vrabia din mâna devine o opțiune mai bună și e timpul să facem ce putem mai bine cu ce avem la îndemână.

Din punct de vedere romantic, nu mai visăm la cai verzi, nici la prinți și prințese, ci devin un imperativ angajamentul, responsabilitatea și construcția. Adică, acum trebuie să știm pe ce și pe cine ne bazăm, ce putem construi, ce valori comune avem.

La fel și în relația cu banii, devenim mai conștienți, mai precauți și mai concentrați pe administarea cu cap a resurselor. Nu mai e de ajuns ce facem azi și atât, nu ne mai ajută să cheltuim în neștire, ci avem nevoie de un scop, o miză pe termen lung și mai mult control asupra vieții noastre. Totodată, Venus în Capricorn poate aduce restrângere, limitare, așa că acum e timpul să eliminăm tot ceea ce nu e sustenabil sau consumă prea multe resurse (energie, timp, bani) și să ne rezumăm la ceea ce ne este cu adevărat necesar. Conservarea, eficiența, calitatea și nu cantitatea, responsabilitatea, sunt principiile cu care operează Capricornul. In consecință, e important să păstrăm doar activități, bunuri, relații, obiceiuri, care ne susțin cu adevărat și ne ajută să creștem.

Cu Venus în Capricorn, avem nevoie ca în relațiile noastre (fie ele romantice, de prietenie sau profesionale) să privim în aceeași direcție, să analizăm ce trebuie îmbunătățit și ce atuuri avem și ne pot face mai puternici împreună. În caz contrar, pentru Venus în Capricorn nicio relație nu merită efortul sau consumul de energie și de timp. De aceea, până pe 3 martie 2022, suntem determinați atât să construim, cât și să eliminăm, să punem limite, să ne distanțăm de cine/ce nu funcționează pentru noi. 

Venus în Capricorn este un test dat integrității. Suntem noi integri în relațiile noastre? Dar în relația cu noi? Dar în ce privește resursele și modul în care le folosim? Ce am putea schimba, îmbunătăți, repara? Cum am putea să creăm structuri solide și trainice?

Pentru toți, Venus în Capricorn va da la o parte poleiala, învelișurile neautentice de pe structurile scheletice ale relațiilor noastre, lăsându-ne să observăm esența, fundația, tiparele tangibile și în definitiv calitatea conținutului.

Responsabilitatea va fi introdusă în acest cadru – reponsabilitatea pentru dorințele, viziunea de viață, sentimentele, succesul sau insuccesul, poverile, atitudinile și neajunsurile noastre. Venus în Capricorn este despre a recunoaște că noi suntem în control, suntem sursa creației proprii, ca indivizi adulți ce își fac propriile alegeri, chiar dacă acestea ar putea părea dictate de comportamentul altor persoane față de noi.

Venus nu ne bagă nimic în traistă fără să muncim, atunci când se află pe teritoriul Capricornului. Deci, de data asta nu merge să așteptăm să se așeze lucrurile de la sine, ci e necesar să punem mâna să facem ceva. Mulți își vor da seama că au fost neglijenți cu partenerii, cu relațiile lor, cu resursele financiare, cu timpul lor. Iar acum, ne putem folosi de această energie pentru a aduce mai multă disciplină, decență și eficiență în toate aspectele vieții noastre, dar mai ales în relații, profesie și bani. 

Pe scurt, cine muncește, cine nu pierde vremea și nici nu așteaptă să-i dea cineva ce are nevoie sau să-i rezolve problemele, poate să construiască frumos, curat, benefic, indiferent ce-și propune, atâta vreme cât privește în sus și știe clar care este piscul pe care vrea să ajungă. 

Un alt aspect al plasării lui Venus în Capricorn este legat de felul în care ne percepem. Să nu ne mirăm dacă apare la suprafață tiparul “nu sunt destul”, cu consecințele aferente (tristețe, reprimare, însingurare) mai ales dacă întrăm în judecată sau ne comparăm cu alții. Un remediu bun în acest caz este să ne concentram pe o muncă onorantă și onorabilă, să aducem cât mai mult smerenie si decenta în raporturile noastre cu ceilalți, să fim dispuși să ne cunoaștem mai bine, să ne observăm și să lucrăm în sensul cizelarii și rafinării calităților și abilităților noastre, să ne ancorăm în noi înșine și să evităm să ne sprijinim pe alții sau să așteptăm salvarea din afară. 

În fond, Venus în Capricorn aduce mai multă structură, claritate, profunzime afectivă organizare/curățenie, precum și un salt în conștiință cu schimbările aferente ale realității, atât de necesare într-o perioada atât de tumultuoasă.  Venus e inspirată în acest proces  de Neptun (Pești), invitată la transformare, împuternicire și alchimie de Pluto, cu care are intalnire în Capricorn, stimulată să acceseze noi posibilități de către Uranus (Taur). Va avea întâlniri și cu Mercur și Marte, așadar va fi mult de lucru cu energia Capricornului, mai bine zis cu noi înșine. Viața ni se va așeza pe alte baze, pe măsură ce preluăm controlul asupra ei, în sensul de a recunoaște și folosi puterea noastră de creație și construcție.

Fie primit! Inima sus!

Autor: Nicoleta Svârlefus

  Astro Shop

Cele mai noi articole