Toti avem nevoie de spatiu!

Autor: Nicoleta Svârlefus - vineri, 18 iunie 2010, 2194 vizualizari
Toti avem nevoie de spatiu!

Una dintre cele mai frecvente si persistente dificultati cu care se confrunta oamenii, chiar si cand se afla in plin proces de transformare interioara, este aceea de a da spatiu celor din jur.

Paradigma in care am trait ani buni, poate sute sau chiar mii de ani, a fost aceea a controlului pentru care oamenii se lupta neincetat. Ei vor sa domine, vor sa aiba dreptate, vor sa-i schimbe pe ceilalti, etc. Consuma foarte multa energie si timp, fiind in stare sa-si consume viata la propriu pentru a lupta pentru control. Nu-si dau seama ca in felul asta isi provoaca din ce in ce mai multa suferinta.

Dar de ce control? Pentru ca traiesc in iluzia ca detinand controlul, se afla in siguranta si nimic nu-i poate surprinde. Ii inlantuiesc pe cei din jur si ei se lasa inlantuiti la randul lor de tot felul de conditionari ("daca ai fi in cutare fel, eu as fi multumit", "daca nu ai face cutare lucru, ai fi in regula", "daca faci cum spun eu, o sa-ti fie bine").

Ciudat sau nu, avem nevoie ca ceilalti sa faca ce spunem sau ne asteptam noi, pentru ca avem nevoie de confirmarea valorii noastre. Daca ei nu fac ce spunem noi, cu alte cuvinte daca nu ne dau dreptate, ne simtim ignorati, respinsi, neimportanti, invizibili. Prin urmare, nevoia de control vine din frica!

De fapt, ce se intampla este ca pe masura ce "exersam" tot mai mult controlul, suntem din ce in ce mai nefericiti. Pentru ca oricat de mult am reusi sa-i schimbam sau sa-i manipulam pe altii, asta nu ne va aduce fericirea. Pentru ca fericirea nu poate exista acolo unde exista frica. Cum de altfel nici iubirea nu poate exista impreuna cu frica! Asa se explica de ce in timp se distrug o multime de relatii, care de altfel au inceput in iubire.

De fapt, ce inseamna sa dai spatiu?

Sa dai spatiu inseamna sa accepti alegerile celorlalti, chiar si atunci cand nu te includ pe tine sau nu se potrivesc cu asteptarile tale. Sa-i lasi pe cei din jur sa fie. Sa accepti ca nu e treaba ta sa le arati drumul. Treaba ta e cu tine si atat! Nu faci niciun bine nimanui cand il ghidezi tot timpul sau incerci sa-l schimbi. Pur si simplu ii iei din putere, te porti cu el ca si cand tu esti mare, tu stii ce e bine, in timp ce el  nu e in stare, nu stie, e mic!

Sa iubesti fara conditii inseamna sa-i lasi pe oameni sa fie. Sa le respecti alegerile si drumul prin viata. E de ajuns ca in timpul acesta sa-i iubesti, sa le dai putere, sa-i asiguri ca crezi in ei! Sa le dai voie sa fie liberi si sa te eliberezi si tu!

Nicoleta Svârlefus

 Astro Shop

Cele mai noi articole