Timp pentru suflet

Autor: AstroCafe.ro - joi, 25 aprilie 2019, 7606 vizualizari

Vestea bună este că felul în care tratăm timpul nu este nici inevitabil nici imuabil. Nu trebuie să trăim cu o lipsă cronică de timp. Nu trebuie să ne purtăm ceasurile ca pe nişte cătuşe. O zi conţine deopotrivă douăzeci şi patru de ore şi o infinitate de timp. Dar societatea noastră nu recunoaşte timpul ca fiind infinit, ci mai degrabă se opune acestei viziuni.

Am fost învăţaţi să evaluăm timpul numai în funcţie de cât de productivi putem fi noi în el. Suntem prinşi în capcana aritmiei şi disfuncţiei vieţii moderne – într-atât încât gonim prin viaţă fără s-o trăim. Acest gen de presiune a timpului este o ciudăţenie a istoriei recente. Timpul exact este o invenţie socială, care nu datează de mai mult de vreo sută de ani.

Pentru toate celelalte epoci în care a existat omenirea, timpul era generos cu noi, iar noi trăiam în libertatea de timp. Putem învăţa din nou să trăim astfel, să ne întoarcem la un ritm mai natural, biologic. Trebuie să ne luptăm pentru “timp pentru suflet”, un timp diferit pentru fiecare dintre noi; un timp care corespunde cu ritmul sufletului nostru individual, cu pulsul nostru intern, dar care este în armonie cu sufletul – pulsul – universului.

Scopul meu este să vă ajut să vă creaţi mai mult timp pentru suflet în viaţă. Totuşi este evident că nu am cum să măresc ziua de la douăzeci şi patru la treizeci de ore. Atunci ce înseamnă să creezi timp? Înseamnă să devii prezent, aici în acest moment, cât mai mult timp. Creăm timp în fiecare moment în care păşim conştient pe tărâmul prezentului. Dacă simţi că viaţa trece în goană pe lângă tine şi cu toate acestea nu poţi ţine pasul cu toate obligaţiile şi datoriile care ţi se impun – opreşte-te!

Începe cu un singur moment. Îngăduie- ţi să fii conştient şi să simţi în acest moment. Să creezi timp înseamnă să fii viu şi autentic. Avem capacitatea de a privi timpul – şi făcând-o, păşim într-o nouă conştientizare a acestuia şi-i trăim următoarea dimensiune, libertatea de timp. Numai că nu putem privi doar cu ochii şi nu putem înţelege doar cu mintea; trebuie să percepem timpul cu toate faţetele fiinţei noastre: cu toate simţurile, percepţiile, sentimentele noastre, cu toată inima.

Dr. Stephan Rechtschaffen

Sursa: Cealata fata a timpului - Editura Amaltea

Imagine:weheartit.com

Astro Shop

Cele mai noi articole