Salcia- aspirina vegetală

Autor: AstroCafe.ro - sambata, 28 decembrie 2013, 5904 vizualizari
Salcia- aspirina vegetală

Ai nevoie de aspirină și vrei să fie vegetală?

Alege salcia

Te doare capul, simți că te paște o răceală? Cel mai simplu e să iei o aspirină. E unul dintre cele mai ieftine și comune medicamente. Atât de comun, încât nimeni nu mai stă să citească efectele secundare.

Ştiai că aspirina distruge în timp acidul folic din organism? Iar acidul folic are un rol important - dirijează reacții biochimice esențiale, întărește sistemul imunitar și ne ferește de stres. Ştiai că aspirina produce sângerări gastro-intestinale și reduce valorile de vitamina B12, C și de zinc? 

Sunt riscuri pe care nu merită ți le asumi, mai ales că există “aspirina" naturală, extrasă din coaja de salcie. Un produs cu nenumărate efecte benefice și fără urmă de efecte negative.

Ce minuni face extractul din coajă de salcie?

Datorită proprietăţilor antiinflamatoare şi analgezice, acționează eficient în tratarea naturală a durerilor de cap, nevralgiilor, durerilor articulare, durerilor musculare, reumatismului, durerilor menstruale. 

Un studiu pe 191 de pacienţi din Israel a dovedit că extractul din scoarţă de salcie administrat în doze de 240 mg salicozidă/zi reușește chiar din prima săptămână ameliorarea semnificativă a durerilor de spate. În comparaţie cu acidul salicilic de sinteză (aspirina din farmacii), acesta a fost bine tolerat de organism, fără efecte secundare la nivel gastric.

Într-un studiu din Germania, 78 de persoane cu dureri au fost împărţite în două grupe egale. Primului grup i s-a administrat extract din scoarţă de salcie standardizat în 240mg salicozidă /zi, iar celui de-al doilea, placebo (comprimate fără nicio substanţă activă). După două săptămâni durerile s-au redus cu aproximativ 39% pentru 95% dintre pacienţii cărora li s-a administrat extractul din scoarţă de salcie, dar numai 2% dintre cei cărora li s-a administrat placebo au simţit efecte pozitive.

Datorită proprietăţilor antiagregant-plachetare, extractul din scoarţă de salcie ajută în vindecarea aterosclerozei, reduce riscul de atac cerebral şi atac de cord.

Se recomandă minim 3 cure de câte 2 luni pe an, în care să se administreze 240mg salicozidă pe zi. Între două cure este bine să facem o pauză de 3 săptămâni.

Ce tip de salcie folosim

Există aproximativ 300 de specii de salcie, precum și nenumărate varietăţi şi forme hibride.

În farmacopee nu se menţionează strict o specie sau alta, dar scoarţa de salcie trebuie să conţină minim 1% derivaţi de acid salicilic.

În România cele mai răspândite sunt salcia albă (Salix alba) și salcia plesnitoare (Salix fragilis) - în zonele de câmpie şi deal, iar salcia căpreasca (Salix caprea) – întâlnită la munte şi deal. Pot fi folosite şi alte specii de salcie, dar trebuie să evităm răchita (Salix viminalis). Este o specie ale cărei ramuri tinere se folosesc la împletit coşuri şi alte obiecte casnice şi nu corespunde din punctul de vedere al conţinutului de salicilaţi.

Cum o recoltăm

Când se desprimăvărează seva începe să circule prin mlădiţele tinere de salcie. Acesta este momentul potrivit de recoltare a scoarţei, deoarece acum se va desprinde uşor de pe crengi. La câmpie perioada începe prin martie-aprilie, dar la munte poate începe abia mai. Un culegător va ţine totdeauna cont de natură. Se vor tăia ramurile tinere, de până la 3 ani, se va face o crestătură de-a lungul crengii, iar apoi scoarţa se va trage ușor. Acest ultim proces ar fi foarte dificil dacă s-ar încerca recoltarea mai devreme sau mai târziu faţă de momentul optim. În final, scoarţa va fi tăiată în bucăţi de 10-15 cm şi se va întinde la uscat. Când devine casantă, uscarea s-a încheiat şi scoarţa se pune la păstrat în saci de hârtie sau de pânză.

Cum o preparăm

Pulbere: scoarţa de salcie se macină fin cu o râşniţă de cafea, se strecoară prin sită şi apoi se pune într-un borcan închis ermetic. Se recomandă să se macine doar necesarul pentru 2-3 săptămâni, deoarece se oxidează şi îşi diminuează capacitatea curativă. 

Se va administra o linguriţă rasă de pulbere, de 3-4 ori pe zi.

Decoct: fierbem timp de 5 minute aproximativ 8 linguriţe de scoarţa de salcie într-un litru de apă. Se strecoară şi se lasă la răcit. Se va bea pe parcursul unei zile.

Extractul standardizat de salcie conține 15% salicozidă (salicina) și se recomandă administrarea a 120-240 mg din această substanță pe zi.

Ne luăm precauţii

Datorită faptului că salicozida este metabolizată mai lent, când avem febră foarte mare, extractul din scoarţă de salcie este mai puţin eficient în comparaţie cu produşii de sinteză.

Salicozida poate produce alergii, de aceea planta se administrează cu prudenţă persoanelor cu astm bronşic, bronşită astmatiformă sau cu teren alergic.

Se utilizează cu prudenţă la persoanele aflate în tratament cu anticoagulante (creşte timpul de sângerare).

Suntem atenți la contraindicaţii

Planta este contraindicată în hemoragii, hemofilie, sarcină, alăptare, alergie la salicilaţi, alergie la salcie.

Sălcioară, sălcioară, te pricepi să schimbi și starea

În alchimie, plantele nu sunt folosite doar pentru efectele binefăcătoare asupra trupului, dar şi pentru cele asupra sufletului.

Salcia este recomandată celor care au fost abandonați sau privați în copilărie de căldură sufletească, orfanilor şi melancolicilor. Se consideră că elixirul de salcie preparat după metoda alchimică tămăduiește rănile sufleteşti şi crește puterea de a ne deschide în fața compasiunii.

În terapia florală Bach, se folosesc florile unei specii de salcie: Salix vitellina – Salcia galbenă. Acest remediul floral se administrează celor răscoliți de tristeţe profundă sau persoanelor care trăiesc stări de amărăciune. Sunt oamenii care folosesc deseori expresia “nu pot accepta aşa ceva…?, și se simt victime ale destinului.

De ce e folosită în creștinism și pentru divinație

Biblia povestește că Iisus a intrat în Ierusalim întâmpinat cu crenguţe de salcie şi de palmier. Era ziua de Florii. Obiceiul a rămas, iar la noi se folosesc și astăzi crenguţele sfinţite de salcie, cu care se împodobesc porţile, uşile caselor, dar şi sfintele icoane, pentru a aduce noroc familiei și a o feri de rele. 

Salcia reprezintă din timpuri străvechi un simbol al nemuririi şi al castităţii. Ea este folosită în numeroase practici terapeutice şi divinatorii, pentru sănătatea animalelor, pentru belşugul culturilor ori împotriva calamităţilor naturale.

La Daciaplant, există produsul Salix, care poate fi comandat aici.

Sursa: Daciaplant.ro

*Imagine: www.selene.ro




Astro Shop

Cele mai noi articole