Psiho-somatic. Relatia corp-minte

Autor: AstroCafe.ro - miercuri, 29 mai 2019, 5596 vizualizari

Legaturile dintre starea de spirit si corp erau binecunoscute inca din vremurile stravechi, fiind ulterior date uitarii de medicina stiintifica. In prezent insa, ele (re)incep sa fie deslusite si aprofundate.

Cu zeci de ani in urma, sub influenta psihanalizei, a inceput sa se vorbeasca despre psihosomatica- cu referire la unele aspect legate de sanatatea defectuoasa sau de boala; dar, in anii 1975- 1980, lucrurile au inceput sa inainteze tot mai mult. 

Din ce in ce mai multe studii intreprinse in Statele Unite vizeaza legatura dintre psihism si corp (relatia body-mind), in cadrul unei stiinte interdisciplinare, care s-a constituit inca din 1980:psihoneuro-imunologia.

Cercetarile inspirate din prihoneuro-imunologie decurg din descoperirea a numerosi neuroreceptori noi (peste 100). Acestia se gasesc la nivelul globulelor albe si in sistemul immunologic; insasi functionarea sistemului imunologic pare sa confirme ca “starile sufletesti” ale oamenilor, faptul ca acestia sunt veseli sau tristi, se simt vinovati sau plini de resentimente, influenteaza numarul de celule T si sistemul imunologic.

Primele astfel de cercetari au fost reunite in volumul colectiv editat de Robert Ader in 1981.

Sursa: Psihogenealogia si ranile de familie, de Anne Ancelin Schutzenberger

Astro Shop

Cele mai noi articole