Pro sau contra tratamente de medicina estetica?

Autor: AstroCafe.ro - marti, 12 februarie 2019, 3845 vizualizari

In Romania procedurile de estetica minim-invazive, ma refer in principiu la bine-cunoscutele injectii cu acid hialuronic si toxina botulinica, inca reprezinta un subiect tabu pentru multe persoane.

Din experienta mea de practica a medicinii estetice minim-invazive incepand din anul 2010, am tras concluzia ca circula multe informatii eronate si exista inca destul de multa reticenta in randul oamenilor, care poate ar dori sa apeleze la un tratament, dar renunta sau ezita pentru ca au citit sau au auzit la cineva ceva ce nu se aplica domeniului si scopului sau principal, sau au vazut rezultate ce aratau ciudat, etc. 

In continuare, voi enumera cele mai frecvente nelamuriri ale pacientilor mei:

„Tratamentele cu acid hialuronic si botox produc rezultate nenaturale”- este una din cele mai raspandite idei preconcepute legata de medicina estetica minim-invaziva.

In ceea ce ma priveste, consider ca unicul scop al tratamentelor minim-invazive cu acid hialuronic si toxina botulinica este de a ne ajuta in obtinerea unor imbunatatiri in mod discret, natural, potrivit cu fizionomia si situatia fiecaruia, adecvate fiecarei varste, si mai ales fara a exagera. De asemena, scopul este de a obtine un aspect al fizionomiei proaspat si odihnit, nu umflat si intepenit.

Cum se poate exagera? Prin adaugarea unor cantitati mult prea mari de acid hialuronic sau toxina botulinica. Aici vreau sa precizez ca nu e valabil principiul “one size fits all”, ci totul este personalizat in functie de situatia fiecarei persoane.

Cel mai graitor exemplu este tratamentul buzelor cu acid hialuronic. Daca pentru o persoana este suficient 1 ml de acid hialuronic pentru a da un aspect imbunatatit dar natural, altcineva poate avea nevoie de 2 ml pentru a obtine tot un rezultat natural. 

Din pacate sunt suficiente exemple de exagerari in jurul nostru, dar consider asta tine pana la urma de alegerea personala, de gustul si simtul estetic al fiecaruia, si a sti cand sa te opresti. Aici doresc sa intaresc ideea ca, in ceea ce priveste domeniul estetic in sine, in nici un caz nu se refera la asta, ci asa cum spuneam mai devreme, scopul este de a a face imbunatatiri discrete, ce nu pot oferi decat un rezultat natural.

"Produsele utilizate pot face rau organismului."

Produsele de ultima generatie existente la ora actuala ce se utilizeaza  au grad inalt de siguranta pentru organismul uman. Si-au demonstrat eficienta si siguranta de-a lungul a cel putin 30 de ani de cand s-a nascut acest domeniu. Important este si faptul ca aplicarea tratamentelor sa fie efectuata de personal medical instruit pentru asta.

Cel mai graitor exemplu sunt preparatele injectabile cu acid hialuronic ce au o compozitie aproape 100% asemanatoare cu acidul hialuronic propriu organismului uman. De aceea acidul hialuronic este alegerea de preferat pentru tratamentele injectabile de intinerire.

Toxina botulinica este o proteina, utilizata pentru a relaxa musculatura mimicii si a reduce ridurile de expresie.

Mezoterapia utilizeaza amestecuri cu vitamine, extracte din plante, acid hialuronic. 

"Tratamentele se  adreseaza exclusiv doamnelor."

Aceste proceduri de adreseaza in egala masura ambelor sexe. Atata timp cat si barbatii imbatranesc, fac riduri, cearcane, etc. aceste tratamente li se adreseaza in egala masura.

Am auzit nenumarate persoane ce credeau ca aceste tratamente se adreseaza doar doamnelor si domnisoarelor, domnii fiind reticenti la aceste proceduri. Cei care au depasit aceasta idee preconceputa sunt multumiti de rezultatele obtinute.

"Ofera rezultate spectaculoase vizibile imediat."

Da, rezultatele sunt vizibile imediat si se imbunatatesc in timp.

De exemplu intr-o singura sedinta prin injectarea acidului hialuronic se pot diminua riduri care au aparut in decursul a 5-10 ani.

"Sunt dureroase."

Tratamentele se fac cu anestezie locala ce se face de obicei prin aplicarea unei creme anestezice. Tehnicile de injectare au evoluat mult in ultimii ani in sensul diminuarii disconfortului pentru pacient, iar injectarea cu microcanula atraumatica este cel mai bun exemplu. De asemenea, preparatele cu acid hialuronic de ultima generatie contin anestezic, ceea ce de asemenea creste confortul in timpul tratamentului.

Practic, intr-o singura sedinta se pot injecta zone extinse ale fetei, fara a lasa semne vizibile pe piele, sau pot fi semne minime ce se acopera cu fond de ten iar apoi va puteti relua activitatile imediat. 

Argument de final pro medicina estetica

Dintotdeuna oamenii si-au dorit sa arate tineri si frumosi, si din cele mai vechi timpuri au apelat la remedii dintre cele mai diverse disponibile la momentul repectiv.

In prezent, consider ca suntem norocosi pentru ca stiinta prin intermediul domeniului medicii estetice minim-invazive ne pune la dispozitice cele mai avansate si performante tehnici si tehnologii care au existat vreodata, cu scopul de a ne imbunatati aspectul, dar depinde de fiecare cum alege sa inteleaga ce ofera acest domeniu si modul in care intelege sa beneficieze de tratamente.

Dr. Irina Arsene

Clinica UltraEstetic 

Astro Shop

Cele mai noi articole