Iti traiesti viata in acord cu valorile tale?

Autor: Cristina Ciobanu - sambata, 13 aprilie 2013, 2650 vizualizari
Iti traiesti viata in acord cu valorile tale?

Valorile pe care le ai reprezinta fundatia vietii tale. Ele dicteaza alegerile pe care le faci si determina directia in care se indreapta viata ta. Valorile iti vor influenta deciziile legate de relatiile tale, cariera si celelalte activitati in care te implici. In ciuda importantei lor, putini oameni isi aleg  valorile. In loc de asta, ei adopta valorile parintilor si valorile dominante ale societatii. Dupa toate probabilitatile, valorile pe care le internalizezi, ca si copil, raman in tine pana la maturitate. Din pacate, aceste valori pot crea o viata care te duce pe un drum ce nu reprezinta directia in care vrei sa te indrepti, in acest moment al existentei tale.

Care sunt valorile cu care ai fost crescut? Cu ce valori esti in acord in prezent? Sunt aceleasi sau diferite? Valorile tale iti aduc fericire? Acestea sunt intrebari esentiale pe care ar fi bine sa ti le pui daca iti doresti sa gasesti sensul, fericirea, succesul si comunicarea in viata ta. Cu toate acestea, gasirea raspunsurior la aceste intrebari este o provocare, si apoi schimbarea lor, intr-un mod care te va implini, este o provocare si mai mare.

Pentru a intelege cu adevarat  valorile pe care le posezi si dupa care traiesti, trebuie sa le desfaci in bucati pana cand esti capabil sa vezi clar ce pretuiesti si de ce pastrezi acele valori. A privi deschis, si cu sinceritate, la modul in care ai fost crescut, reprezinta  primul pas in identificarea acelor valori pe care le ai intiparite la maturitate. Ce pretuiau parintii tai si ce valori ti-au imprimat – succes, bogatie, educatie, religie, statut, independenta, infatisare? Gandeste-te la copilaria ta si pune-ti cateva intrebari. Ce valori au fost evidentiate in felul in care parintii tai si-au trait viata? Ce valori au fost accentuate in familia ta? Ce valori au fost reflectate in modul in care ai fost recompensat sau pedepsit? De exemplu, ai fost recompensat pentru ca ai fost printre primii din clasa in liceu sau pentru premii in activitati sportive, ori ai fost recompensat pentru efortul depus sau ajutorul dat celorlalti? 

Urmatorul pas, in procesul de demontare, implica examinarea vietii tale in prezent si a valorilor pe care aceasta le reflecta. Pentru a raspunde la aceste intrebari, ar trebui sa te intrebi ce valori stau la baza raspunsurilor tale. Cu ce te ocupi – esti angajat intr-o corporatie, om de afaceri, profesor, agent de vanzari, furnizor sau asistent social? O intrebare comuna, adresata de oameni in medii sociale, este cu ce te ocupi? De cele mai multe ori, oamenii devin mai degraba defensivi in raspunsul la aceasta intrebare. Ei spun, “Cui ii pasa ce fac. Ce fac nu reprezinta cine sunt.” Presupunand ca oamenii  au posibilitatea de a opta pentru o cariera, ceea ce aleg reflecta cine sunt si ce pretuiesc. 

Unde locuiesti – ai un apartament intr-un bloc turn la oras, in suburbii, ori la tara – si ce valori te-au condus acolo? In ce activitati te implici cel mai mult – culturale, fizice, religioase, politice, sociale – si ce valori sunt reflectate in aceste activitati? 

In final, probabil una din cele mai adresate intrebari, care reflecta ce pretuiesti, este: Pe ce iti cheltuiesti banii – o casa, masini, calatorii, haine, educatie, arta, acte caritabile? Deoarece banii sunt o resursa limitata pentru majoritatea oamenilor, acestia ii folosesc in directia care este cea mai importanta pentru ei. Dincolo de ceea ce spun oamenii si alti indicatori din viata lor,  unde isi cheltuiesc banii castigati  cu greu spune cel mai mult despre valorile pe care le au.

Acum, avand o idee clara a ceea ce pretuiesti, poti vedea valorile pe baza carora ti-ai creat viata si daca acestea au contribuit la nemultumirea ta sau te-au facut fericit. 

Tradus de Cristina Ciobanu 

Articol: Personal Growth: Your Values, Your Life - by Jim Taylor, Ph.D.  (www.psychologytoday.com)

Sursa imagine: careerchangeat40.com

Aboneaza-te la newsletter pentru a afla despre evenimentele si noutatile Astrocafe. Multumim!

Copyright
Toate materialele conţinute de acest website - http://www.astrocafe.ro - sunt proprietatea acestuia si sunt protejate de Legea nr. 8/1996 pentru protecţia drepturilor de autor şi a legilor cu privire la mărci şi proprietate intelectuală. Detalii...

Astro Shop

Cele mai noi articole