Istoria crizelor lumii de la 2008 la 2044 în interpretare astrologică. Partea a II a: Proceduri

Autor: Valeriu Pănoiu - duminica, 17 martie 2024, 4083 vizualizari

Capricornul este o zodie a organizațiilor, a grupurilor de interese, a structurilor, a sistemelor și, implicit, a instituțiilor. Tranzitul lui Pluto a isterizat masele în goana după progres, îndeosebi pe segmentul guvernat de Capricorn, cel profesional. Obsesia ascensiunii în carieră, goana după o poziție din care să ai și tu un subordonat, măcar unul căruia să-i dai ordine și pe care să-l privești de sus cu dispreț, construirea unei identități sociale sunt tot atâtea fețe ale ultimilor 15 ani.

Impresia generală este că planeta comunică în engleză. La o privire mai atentă, e vorba despre contagiunea limbajului corporatist. Odată cu Pluto în Capricorn au venit peste noi PROCEDURILE. Am început să funcționăm după manuale, cu reguli foarte clare și pași ordonați. Direcțiile, obiectivele și scopurile au devenit esența vieții.

În registru NEW AGE, care ne vinde iluzia unei spiritualități socialiste, în care oricine merită să materializeze ceea ce merită, dar, mai ales, ceea ce nu merită, e foarte simplu: vizualizăm, repetăm niște cuvinte și și pac! Pică din cer ceea ce îți dorești. Nici nu mai trebuie să faci altceva. Căci, nu-i așa? A fi spiritual înseamnă a-ți îndeplini orice dorință! Trebuie doar să urmezi codul de proceduri! Și, mai ales, să participi la cursuri de dezvoltare personală care te învață să faci bani, dar din care se îmbogățesc numai cei care le susțin.

Nu mai trăim pur și simplu, așa la voia întâmplării, ca înainte! Am fost învățați că avem treabă și că succesul este performanța.

În acest sens, s-au publicat milioane de manuale și ghiduri: 50 de metode prin care să fii fericit, 100 de tehnici pentru fericire, 13 secrete să devii bogat etc. De fapt, nici scopuri n-am mai avut. Prin corporatizarea societății, am ajuns să avem TASK-uri, însoțite de TO-DO LISTS. Și, desigur, celebrele TARGET-uri. Ai bifat sau n-ai bifat? Ai punctat sau n-ai punctat? Ai înscris sau n-ai înscris? Ca la întâlnirile romantice.

Viața a devenit un meci în care permanent cineva se găsește să țină scorul. Cum, n-ai fost niciodată în vacanță în Grecia? Cum adică nu ai ultimul răgnet de telefon? N-ai cont de Facebook, de Instagram, de Telegram? Nu exiști. A fost vorba predominant despre A FACE! Despre A ATINGE CULMI! Despre A ALERGA cu lăcomie spre noi rezultate și recorduri. A contat scopul, nu mijloacele!

În acest sevraj colectiv, omul a fost lăsat pe dinafară, iar instituțiile s-au deconectat de la indivizi, impunând măsuri de dominare și control, ca orice entitate care, ioo simțindu-se amenințată, ia măsuri să descurajeze opoziția. 

În învățământ, profesorii se întreabă ce măsuri opresive mai inventează un minister, care clar nu lucrează în avantajul învățământului și nu se gândește la elevi. În cercetarea medicală, oamenii sunt doar cifre care aduc profit. Medicina nu se practică în avantajul omului, orice pacient vindecat e un client pierdut.

Pluto în Capricorn a modelat o DEZUMANIZARE instituționalizată a profesiilor. SCOPUL NU MAI ESTE OMUL! Am mai dat exemplu meseria care mi se pare cea mai deprofesionalizată în prezent: nobila muncă de farmacist a fost echivalată cu cea a unui simplu vânzător de medicamente, obligat să vândă după algoritmi și politici de marketing menite să bifeze targeturi.

Rapoartele, cifrele, bugetul vorbesc. Oamenii din sisteme au tăcut. Dar noul tranzit al lui Pluto ne avertizează că vremurile se schimbă... 

E logic să constatăm cât de „ușor” le-a fost celor care nu aderă la principiile cantității și la valorile corporatiste în ultimii 15 ani! Tuturor celor care pun oamenii mai presus de calcule. Mulți au devenit eroi împunși de vacă pe altarul luptei cu sistemul, alții pur și simplu s-au retras, s-au reprofilat sau au pornit pe cont propriu în altă direcție.

Criza dezadaptativă a fost prezentă în viețile tuturor celor care înțeleg mai mult despre viață decât dobândirea de avantaje competitive, privilegii și putere. În ei s-a reîncarnat excentricul filozof Diogene, cel care mergea în amiaza mare pe străzi o lampă aprinsă și zicea că e și el în căutarea unui om. 

CE a contat infinit mai mult decât CINE. Și a mai fost un cantitativ la modă: CÂT? Ce ai făcut, ce salariu ai, ce relații, ce vacanțe, ce haine. Cât e halatul? Dar veni el Pluto în Vărsător să ne ia la alte întrebări: Ia să vedem cine ești tu dincolo de ce ai? Pluto în Capricorn ne-a dat MĂSURA LUCRURILOR. Pluto în Vărsător, 20 de ani de acum înainte, evaluează MĂSURA OMULUI. 

Pluto în Capricorn a întronat DINASTIA CANTITĂȚII. „Nu vă mai satură Dumnezeu!” Ba ne satură de acum înainte Pluto în Vărsător.

Va urma...

Valeriu Pănoiu 
valeriupanoiu.blogspot.comAstro Shop

Cele mai noi articole