Daca iti pasa de relatiile tale, folosesti recompensa mai mult decat pedeapsa

Autor: AstroCafe.ro - luni, 16 septembrie 2019, 8054 vizualizari
Sa presupunem ca aveti un animal domestic, un asin care sa va ajute sa va carati roadele la piata (asta daca nu ati trecut la o camila deja). Acum, care este cea mai buna cale sa va motivati asinul? Sa-l bateti cu biciul? Sau sa-i oferiti un morcov?

Ambele metode vor face asinul sa care greutatea in locul vostru.

Dar, dupa un timp, asinul care a fost motivat mai mult de bici va deveni din ce in ce mai chinuit, batut si invinetit, in timp ce asinul motivat cu morcovi va fi sanatos si zdravan (si va vedea si mai bine noaptea).

Acum, dupa cum se intampla, oamenii au multe in comun cu asinii (unii chiar mai multi decat altii). Si din pacate, cand incercam sa-i motivam pe altii sa se comporte in felul in care ne dorim, adesea folosim batul mai mult decat este cazul si niciodata nu folosim suficient morcovul.

Batul poate lua multe forme. Asta poate include critica, judecata, cerinta, insulta, amenintarea sau intimidarea. Adesea, aceasta implica blamarea sau evaluarea in sens negativ a celorlalti si folosirea de cuvinte jignitoare.

O facem frecvent si in mod deliberat extragand acele lucruri pe care stim ca cealalta persoana le le doreste, cum ar fi afectiunea, grija, caldura, bunatatea, gratitudinea, compania sau "pe cineva care sa asculte".

Termenul psihologic tehnic pentru "utilizarea batului" este "coercitia".

Avem cu totii o tendinta naturala de a ne apleca asupra coercitiei, si asta pentru ca... chiar functioneaza, de cele mai multe ori.

Deseori, cand folosim coercitia cu ceilalti, chiar ne implinim nevoile. Ei fac ceea ce vrem noi sa faca. Dar ce efect are coercitia pe termen lung? Cum afecteaza relatia cu cealalta persoana, indiferent ca este prietenul, copilul, partenerul, angajatul?

Cercetarea in acest sens e clara. Cu cat ne bazam mai mult pe coercitie, cu atat mai mult relatia devine mai putin buna. Cu cat mai coercitiv e parintele , cu atat mai stresat si nefericit este copilul. Cu cat mai coercitiv e managerul, cu atat mai stresat si nefericit este angajatul. Cu cat mai apriga este sotia, cu atat mai precara este mariajul.

Asa cum daca batul este mai mare si il face pe asin posac si bolnav, asa si coercitia ii imbolnaveste pe oameni si ii face mai stresati.

Deci? Care e alternativa?...  Ati ghicit: Morcovii! Cat mai multi morcovi!

Precum batul, la fel si morcovul poate lua multe forme. Morcovul poate include bunatate, gratitudine, multumesc, vorba buna, respectul, calduram deschiderea, grija, mintea destupata, interesul autentic legat de celalalt, intelegerea, empatia, compasiunea, etc.

De fapt, tinta este sa prinzi cealalta persoana  comportandu-se dupa cum iti doresti si pentru asta sa o recompensezi. Rasplata poate fi orice, de la un zambet, un multumesc, o bataie prieteneasca pe spate si pana la un set intreg de Urzeala Tronurilor, cu toate sezoanele.

"Stai putin", ai putea spune. Asta inseamna ca daca doar zambesc, le multumesc si sunt amabil cu ei, ei chiar vor face ce le spun.

E absolut firesc sa aveti astfel de ganduri. Si daca nu va pasa de calitatea relatiei pe termen lung si de binele si sanatatea celeilate persoane, atunci, sigur, puteti folosi batul. Dar daca vreti relatii mai bune si va pasa de starea de bine si sanatatea prietenilor, angajatilor, managerilor, colegilor de munca, copiilor, partenerilor, parintilor, etc... atunci mai bine va orientati catre morcov.

Raportul magic morcov-bat este de  cel putin 5 la 1.Cu alte cuvinte, este de cinci ori mai eficient comportamentul recompensator fata de comportamentul de pedeapsa.

Acest lucru nu vine natural pentru cei mai multi dintre noi dar este un obicei pe care merita sa il cultivam.

Sursa

Astro Shop

Cele mai noi articole