Cui ii e frica de numarul 13?

Autor: AstroCafe.ro - luni, 21 septembrie 2009, 5803 vizualizari

Superstitiile sunt un factor de blocaj si o scuza foarte buna pentru indemnul la inactivitate. De cate ori n-ai auzit pe cineva: “Nu actionez astazi, pentru ca suntem in data de 13”? Daca mai e si marti 13, deja vine Apocalipsa!

De unde provine aceasta teama de numarul 13? Radacinile par sa fie infipte in traditia doctrinei cabaliste. Litera “mem” este a 13-a in alfabetul ebraic. Consoana, pronuntata cu gura inchisa, a fost asociata cu lipsa oricarui orizont, cu sfarsitul si a intrat in folclor ca “litera mortii”. Regasim aceasta simbolistica intr-una din artele divinatorii: tarotul.

A 13-a arcana majora din tarot semnifica “Moartea”. Cartea nu prevesteste insa neantul sau sfarsitul implacabil. In tarot, cartea “Moartea” este un factor de schimbare si anunta un nou inceput, in concordanta cu ciclurile vietii. In alfabetul latin, aceasta alternanta a fenomenelor din lantul nastere-crestere-apogeu-descrestere este redata grafic prin sinusoida dintre doua linii ca punct de reper, care compun litera “M”. Daca mai adaugam ca “M” este a 13-a litera a alfabetului latin, o sa spui ca, deja, e prea mare coincidenta. Dimpotriva! Iata cum se leaga simbolurile in diferitele culturi si domenii de cunoastere.

In numerologie, numarul 13 este unul din numerele de proba, care indica o datorie karmica. Cu alte cuvinte, el poate inspira “teama” tocmai pentru ca persoanele care rezoneaza puternic cu numarul 13 au lasat in urma ceva nerezolvat, iar acum au ceva de achitat.

13 se reduce la numarul de baza 4. “1” semnifica personalitatea, eul care se impune ca individualitate. “3” arata datoria pe care “1”, adica individul, o are de platit. Printre vibratiile joase ale numarului 3 se numara evadarea intr-o viata traita fara griji, refuzul asumarii de responsabilitati, pierderea timpului etc. Individul (1) se confrunta cu rezultatele actiunilor sale iresponsabile (3 negativ) in momentul in care se izbeste de constrangerile impuse de 4 (13 redus). Numarul 4 actioneaza ca un zid de care se izbesc cei ce au fugit in trecut de raspunderi.

Numarul 4, asadar numarul 13 (1+3=4) invita la asumarea de responsabilitati si incita la actiuni cosntructive. Greseala karmica ce trebuie corectata este “delasarea” (exacerbarea lui 3 negativ), ceea ce, in terminologie crestina, poarta numele unui “pacat”. Pentru cei care au un 4 intre numerele personale provenit dintr-un 13 (sau chiar 13 in data nasterii), acest numar functioneaza la nivel karmic.

In plan cotidian, 13 eliberat de prejudecati si orientat pozitiv are o mare forta de realizare. 13 este un suflu extrem de puternic peste obiectivele bine trasate, care necesita putere de munca si efort. Cei ce intreprind proiecte ambitioase au sansa de a se afirma, de a iesi in evidenta (cu forta imbatabila a lui 1) prin seriozitatea si truda cu care isi duc planurile la indeplinire (4), lasand in urma tentatiile lui 3 negativ (lene, evadare, escapism). Pe cei care nu prefera calea usoara si sunt dispusi sa se implice activ in concretizarea propriilor aspiratii, numarul 13 ii poate inspira, calauzi si rasplati. A lor va fi reusita. Celorlalti le ramane… teama.

Valeriu Mihai Pănoiu

www.astreo.roCopyright
Toate materialele conţinute de acest website - http://www.astrocafe.ro - sunt proprietatea acestuia si sunt protejate de Legea nr. 8/1996 pentru protecţia drepturilor de autor şi a legilor cu privire la mărci şi proprietate intelectuală. Detalii...

Primeste zilnic horoscopul si noutatile pe e-mail!
Comentarii

Astro Shop

Cele mai noi articole