Conștiență și inconștiență

Autor: AstroCafe.ro - luni, 12 februarie 2018, 1588 vizualizari

 

O ființa care nu cunoaște resorturile propriei existențe nu poate și nici nu trebuie evaluată prin prisma necunoașterii sale.

În fapt ea este totală și deplină în iluzia sa, parfumul manifestării sale fiind apropiat de cel al inocenței nicidecum de cel al ignoranței.

O ființa care a devenit conștientă de resorturile existenței, de manifestare, de gânduri, de emoții, de stări și de consecințele ce derivă din atașamente poate fi evaluată prin prisma ignoranței pentru că ea alege având conștiența consecințelor alegerilor sale. Puterea obișnuinței poate fi un aspect important, dar se întâmplă prin alegere.

Există o poveste în care se face vorbire despre o familie de pescari ce locuiau la malul mării. Într-o zi, spune povestea, femeile au trebuit să plece cu coșurile de pește la târg, pentru că bărbații erau plecați pe mare iar peștele risca să se strice. Drumul traversa o pădure unde locuia un florar. Pe drum a început o ploaie torențială, tuna și fulgera foarte tare, iar ele aveau nevoie de un adăpost. Șansa lor a fost că florarul văzând situația femeilor le- a invitat să se adăpostească în casa lui și chiar să înnopteze pentru că ploaia nu dădea semne că se va opri până a doua zi. Evaluând situația, femeile au decis să se bucure de bunăvoința florarului și la venirea serii să înnopteze în casa acestuia. Camera în care florarul le găzduise era curată și plină de flori de lavandă și trandafiri ce plăcut înmiresma atmosfera, doar că ele nu puteau dormi. Nu trăiseră niciodată o astfel de experiență, iar parfumul florilor nu părea să le priască, așa că uneia dintre ele îi veni ideea să aducă un coș de pește în cameră și astfel au dormit ca niște copii până dimineața.

Alegerea este o unealtă ce apare ca experiență în existența oricărei ființe și este limitată la câmpul cunoașterii, dar este calea prin care se conștientizează raportul de forțe dintre capacitatea hipnotică a mentalului, a tiparelor comportamentale și identității, a eului, asupra căreia este, aparent exercitată această forță. 

Florin Dragoș Minculescu

Primeste zilnic horoscopul si noutatile pe e-mail!
Comentarii

Astro Shop

Cele mai noi articole