Comunicarea e un proces de creație

Autor: Nicoleta Svârlefus - miercuri, 13 iunie 2018, 7427 vizualizari

Vorbele înșiruite, indiferent cât de meșteșugit, nu-s mereu parte dintr-un proces de comunicare. La fel cum tăcerea nu este non-comunicare, uneori e chiar mai înțelept să nu vorbim sau, altfel spus, e înțelept cel care alege cu grija inclusiv cuvintele pe care să nu le spună, sau mai ales pe acestea.

Comunicarea, cea adevărată și cu rost (rostirea), necesită ceva conștientă în timpul vorbirii/scrierii/exprimării. 

Uneori, comunicarea este confundată cu exprimarea inconștientă a propriilor gânduri, cunoștinte, interese, cu intenția de a ne auzi vorbind și a ne admira singuri în timp ce așezăm cuvintele în aer sau în scris, cu intenția de a cere validare, de a face rost de aliați ca să ne confirmăm credințele etc... Dar comunicarea este mai mult decât pronunțarea, doar cu gura, în mod inconștient (fară noi), a unor litere, într-o anumită ordine și cu o anumită semnificație.

Comunicare înseamnă să știm clar ce vrem să adaugăm la ceea ce este deja, să înțelegem ce aduc în prezent cuvintele pe care le spunem sau scriem și ce creează ele mai departe. 

Comunicarea e un proces de creație. Ar putea să ne folosească, ar putea să ne crească, să aducă ușurință, libertate, mai mai multa iubire, mai multa bucurie și împlinire, dacă am fi mai atenți la alegerile pe care le facem în aceasta privință. 

Și e important să ne întrebăm, măcar uneori: "eu ce creez prin ceea ce spun/scriu acum?" Sau "ceea ce transmit este util, adaugă valoare conversației, relațiilor sau vieții mele?"

----- 
Vrei să-ți îmbunătățești comunicarea astfel încât să te ajute să-ți transformi relațiile? Vrei să înveți cum să asculți? Vrei să comunici cu compasiune și putere? 
Intră AICI și vezi detalii despre programul "ConstRelații".

Nicoleta Svârlefus 
https://www.nicoletasvarlefus.ro/programe

Astro Shop

Cele mai noi articole