Cherofobia, teama de a fi fericit

Autor: AstroCafe.ro - miercuri, 13 martie 2019, 9952 vizualizari

 

Știi acel sentiment când ceva pare prea bun pentru a fi adevărat - când se pare că  foarte multe lucruri s-au întâmplat în favoarea ta recent, deci este suspect?
Unii oameni nu pot să treacă peste acest sentiment, iar norocul lor are o întorsătură sinistră în mintea lor.

Oamenii care au o aversiune irațională fata de fericire suferă de ceva numit "cherofobie". Aceasta provine din cuvântul grecesc "chairo", adică "mă bucur". În principiu înseamnă că le este frică să participe la orice distractiv.

Nu activitățile sunt înfricoșătoare, ci este despre teama că dacă îți dai drumul, și ești fericit și lipsit de griji, atunci se va întâmpla ceva teribil.

Cherofobia nu este larg utilizată sau bine definită și nu se află în ultima ediție a Manualului de diagnostic și statistică al tulburărilor mintale (DSM-5), care este principala resursă pentru diagnosticarea condițiilor de sănătate mintală. Dar, potrivit Healthline, unii experți medicali clasifică cherofobia ca o formă de anxietate.

Cei care au cherofobie probabil că nu sunt triști mereu, evită pur și simplu evenimente și activități care să le aducă fericire.

Unele simptome ale tulburării, conform Healthline, sunt:

 

Într-un articol publicat pe pagina Psihologie Astăzi, psihiatrul Carrie Barron discută câteva motive posibile pentru persoanele care dezvoltă cherofobia sau "hedonofobia", care este definită ca teama de plăcere.

"Există atât de multe vorbe despre căutarea fericirii în aceste zile", a scris ea. "Ar putea părea neobișnuit ca cineva să se teamă de această emoție pozitivă. Dacă se datorează unei legături de fericire/pedeapsă în copilărie, ar putea fi mai frecventă decât ne gândim".

De exemplu, ar putea rezulta din teama unui conflict cu un iubit sau dintr-o experiență proastă pe care o asociați unui anumit eveniment. Dacă ești obișnuit cu ideea că ceva rău se întâmplă imediat după un eveniment fericit, s-ar putea să te opui să mai faci acest lucru din nou.

"Dacă ai aversiuni față de plăcere, poate fi pentru că undeva de-a lungul drumului, mânia, pedeapsa, umilința sau furtul - a ceva ce ai meritat și ți-a fost luat de catre cineva- ți-a ucis bucuria", a adăugat Barron. "Acum îți este frică să simți din nou pentru că ceva cu brutalitate se poate manifesta iar."

Într-un interviu cu site-ul de știri Metro News, bloggerul Stephanie Yeboah a descris cum este să trăiești cu cherofobie.

"În cele din urmă, este un sentiment de deznădejde totală, ceea ce duce la senzația de anxietate sau de teama de a participa sau a face lucruri active, care promovează fericirea, deoarece simți că nu va dura", a spus ea.

"Frica de fericire nu înseamnă neapărat că trăim în tristețe. În cazul meu, cherofobia mea a fost exacerbată/declanșată de evenimente traumatice. Chiar și lucruri cum ar fi celebrarea unei campanii câștigătoare, încheierea unei sarcini dificile sau câștigarea unui client mă făceau să mă simt neliniștită ".

Tratarea cherofobiei poate fi uneori confundată cu tratarea sentimentelor de depresie, ceea ce nu este în special de ajutor spune Yeboah.

"Nu sunt prea multe lucruri de făcut, deoarece nu există multe resurse specifice pentru cherofobie, așa că mă împac cu ea și încerc să nu mă gândesc acolo unde este posibil".

Barron a spus că un loc bun de început este săparea în trecutul tău, astfel încât să poți încerca și învăța să ai o toleranță pentru pierderea timpului, distracția și fericirea, fără să te temi de consecințe negative.

În special, ea a spus că terapii precum psihoterapia orientată spre înțelegere și terapia comportamentală cognitivă sunt utile pentru înțelegerea cauzelor și pentru desființarea asociațiilor negative pe care oamenii le au între plăcere și durere.

În cele din urmă, abordarea cherofobiei este schimbarea felului de a gândi. Dacă crezi că ai asemenea stări, ele sunt probabil un mecanism de apărare, care a fost construit din cauza unui conflict sau a unui traumatism trecut.

Va dura ceva timp pentru a-ți rezolva problemele, dar cu terapie, se poate depăși, te poți bucura de fericire și poți începece să trăiești ancorat în momentul prezent.

Sursa

Traducere: Robert Pope 

 Copyright
Toate materialele conţinute de acest website - http://www.astrocafe.ro - sunt proprietatea acestuia si sunt protejate de Legea nr. 8/1996 pentru protecţia drepturilor de autor şi a legilor cu privire la mărci şi proprietate intelectuală. Detalii...

Primeste zilnic horoscopul si noutatile pe e-mail!

Astro Shop

Cele mai noi articole