Atmosfera astrala a saptamanii 3-9 decembrie. Traditii. Recastigarea linistii interioare

Autor: Nicoleta Bertea - duminica, 02 decembrie 2012, 1490 vizualizari

Pentru ca este o saptamana in care nici un eveniment astral de mare importanta nu se produce (doar aspecte minore si nu semnificative la modul general), si pentru ca este o importanta saptamana in ceea ce priveste traditiile noastre, m-am gandit sa va fac o surpriza si sa expun cate cateva dintre acestea – o saptamana in care linistea interioara trebuie recastigata si atentia indreptata catre traditiile de care aminteam.

Primele trei zile ale acestei saptamani sunt cunoscute drept “cele trei zile ale Bubatului”, timp in care femeile ar trebui sa faca turte “inflorite”, pentru a le da de pomana. Practic, sfintii crestini asociati acestor trei zile si sarbatoriti acum sunt Sf. Prooroc Sofonie (“vazator si cunoscator al tainelor lui Dumnezeu”) – sarbatorit pe 3 decembrie, Sf. Varvara (portectoare a copiilor, a mamelor, a tinerelor fete dar si a minerilor), sarbatorita de 4 decembrie, precum si Sf. Sava cel Sfintit (alaturi de Cuv. Nectarie), sarbatorit pe 5 decembrie. Aceste sarbatori reprezinta o suprapunere tarzie peste “duhul varsatului”, fiind necesara o plata rituala (pomana), oferite in aceste zile.

Se stie ca in ziua sarbatorii Sfintei Varvara nu intra nimeni in mina, in schimb, se sarbatoreste, se petrece, se chiuie, deoarece este ziua in care Sfanta iese din mina, in restul timpului fiind “blocata” acolo, de un vechi blestem. Tot Sfanta Varvara a fost trimisa de catre Dumnezeu pe pamant pentru a-i aduce omului saţ, deoarece pana atunci omul nu se satura la masa, trebuind, insa, ca de acum incolo omul sa dea de poamana si altora. Fiind o sarbatoare care se tine impotriva bubelor de varsat, este indicat ca femeile care au copii mici sa faca turte cu nuci si “cu cruce pe ele”, una fiind pusa “in streasina casei”, altele la geam, alaturi de miere, pentru ca Varsatul se opreste si mananca, lasand copiii in pace si sanatosi. Se spune ca nu trebuie sa iti calce casa in aceasta zi oamenii care au ganduri rele, iar copiii sa fie imbaiati in apa in care in prealabil s-a pus o icoana. Se mai stie si ca daca Sfanta Varvara cade intr-o marti, atunci si Craciunul si Sfantul Gheorghe, ca sarbatori, vor cadea tot intr-o marti.

Sf. Sava apare ca fiind fie barbat, fie femeie. Unoeri este inchipuita o sfanta trimisa de catre Cel Vechi de Zile pe pamant pentru a aduce intre oameni “bubatul”. Umbla cu traista plina de bube, iar cine nu sarbatoreste, se imbolnaveste. Alteori este reprezentat ca fiind fratele mai mic al Sf. Neculai. In general, copiii sunt feriti a manca fructe in aceasta zi, deoarece Sf. Sava s-a abtinut de la a manca un mar, spunand ca “frumos era la vedere si dulce la mancare rodul ce m-a omorat”. Este bine a fi date de pomana in aceasta zi nuci, fasole fiarta, o sticla cu vin si un caier de lana sau de canepa.

Inchizand cele trei zile consacrate Varsatului, Sf. Nicolae (sarbatorit pe 6 decembrie) este tot un protector al copiilor – este primul Mos, darnic ori justitiar – dar si al talharilor (asemeni lui Hermes), al corabierilor, al osetnilor, avand mari puteri, fiind patron al iernii si pazitor al Soarelui in perioada tarzie. Este al doilea Sfant facut de Dumnezeu, cel care sta in stanga Sa. Se spune ca acum se pun in apa crengute de pomi fructiferi, pentru a inflori pana la Anul Nou, scopul fiind acela de a vedea cum va fi rodul in anul care urmeaza. Se mai spune ca daca San’ Nicoara vine pe cal negru (adica fara zapada), atunci iarna va fi lunga… daca ninge acum, atunci iarna va fi scurta.

Sfanta Filofteia, sarbatorita pe 7 decembrie, este mijlocitoarea catre Dumnezeu, pentru ploaie, fiind sora Sfantului Ilie. Prin anumite locuri – Bucovina, spre exemplu – datina spune ca in aceasta zi sa se faca praznice pentru cei morti de moarte “napraznica” (inecati, cei mancati de lup etc) precum si pentru cei pierduti fara urma prin lume. Se tine pentru a fi feriti de moarte prin taiere, pentru evitarea bolilor si pentru ca fetele tinere sa fie ajutate in casatorie.
Paradoxal, saptamana se sfarseste cu o sarbatoare a inceputurilor. Pe 9 decembrie este sarbatorita Sf. Proorocita Ana, alaturi de zamislirea Sf. Fecioare Maria de catre Sf. Ana si Samnichioara (sora Sf. Nicolae). Se spune ca acum “se zamisleste primavara” si ca necuratul pune stapanire pe morile de apa, locuri care devin periculoase. Sora Sf. Nicolae este cea care ii fereste pe oamenii care se roaga la ea de inec, fiind o sarbatoare care se tine de catre cei care au mori de apa. In continuare, se dau de poamana colaci facuti de femei, pentru ca cei ai casei sa fie feriti de boli. Orice lucru se incepe acum are sorti de izbanda.

Bibliografie:
“Calendarele poporului roman” – A. Olteanu;
“Dictionar de mitologie generala” – V. Kernbach
“Sarbatorile la romani” – T. Pamfile

 

Alina Cârciumărescu


 



Astro Shop

Cele mai noi articole