Ashwagandha- 8 beneficii esențiale pentru sănătate

Autor: AstroCafe.ro - luni, 10 iunie 2019, 7137 vizualizari

Ashwagandha, cunoscută și sub numele de Ginseng Indian sau “cires de iarna”, este este una dintre cele mai cunoscute plante folosite în medicina ayurvedică, având capacități vindecătoare deja dovedite: scade nivelul zahărului din sânge, ameliorează stresul și anxietatea, este de mare ajutor când este inclusă în protocolul terapeutic în cancer, crește fertilitatea în cazul bărbaților. 

Ajută, de asemenea, în prevenirea artritei, astmului, hipertensiunii arteriale, reumatismului. Are proprietăți antioxidante, anticonvulsivante, antibacteriale.  

Ashwagandha (Whitania somnifera) este recomandată ca tonic adaptogen-substanță care modulează răspunsul organismului la stres sau la un mediu în schimbare, fiind folosită în India timp de aproape 5000 de ani pentru a combate efectele înaintării în vârstă, insomnia, oboseala, memoria slabă, dificultățile de concentrare.

Rădăcina plantei este utilizată la întărirea sistemului imunitar după o afecțiune, chimioterapie sau chirurgie. Ashwagandha este un remediu eficient pentru anxietate și stres prin scăderea nivelurilor de cortizol și replicarea neurotransmițătorului inhibitor GABA.

Utilizarea ashwagandha pentru atât de multe secole a stârnit curiozitatea științei medicale moderne, ceea ce  a dus la un interes crescut  în investigarea proprietătilor medicinale ale plantei. Studiile preliminare au indicat prezența unor potențiale abilităti terapeutice și au arătat, de asemenea, că nu există nici o toxicitate asociată constituenților chimici ai plantei.  

Un raport științific efectuat în 2011 și publicat în “Journal of Stress Physiology & Biochemistry” despre plantă, indică faptul că aceasta are proprietăti antiinflamatoare, anti-oxidante, anti-stres.  

BENEFICII

#1 Controlează nivelul de zahăr din sânge  

Ashwagandha a fost mult timp folosit ca remediu pentru diabet zaharat în medicina ayurvedică. Un raport de cercetare publicat în International Journal of Molecular Sciences a arătat că flavonoidele găsite în rădăcinile și frunzele de ashwagandha sunt folosite pentru a vindecă diabetul zaharat.  S-a concluzionat că ashwagandha posedă proprietăti antidiabetice și antihiperlipidemice care scad semnificativ glicemia la șobolanii diabetici în timpul postului și perioada post-prânz atunci când este consumată timp de 4 săptămani sau mai mult.

#2 Luptă împotriva cancerului  

Medicul naturopat Marie Winters, într-un studiu de cercetare, publicat în Medicina Review alternative, a descris ashwgandha ca o alternativă în curs de dezvoltare în domeniul oncologiei, în asociere cu radioterapia și chimioterapia, datorită proprietătilor sale de ameliorare și chiar vindecare a cancerului. De asemenea, este cunoscută pentru reducerea efectelor secundare ale chimioterapiei. 

#3 Controlează nivelul de colesterol  

Ashwagandha rădăcină, cu proprietătile sale anti-inflamatorii și anti-oxidante, este bună pentru probleme cardiovasculare. Ea întărește mușchii inimii și poate controla, de asemenea, colesterolul. Un studiu publicat de Universitatea din Arizona în Jurnalul Mondial de Științe Medicale a indicat că posedă proprietăti hipolipidemice care ajută la aducerea în jos a nivelului de colesterol din sânge.

#4 Ameliorează Stresul 

Ashwagandha se pare că reduce nivelurile de cortizol din organism și, prin urmare, posedă proprietăti anti-stres.  

#5 Reduce anxietatea  

Ashwagandha ajută la reducerea anxietătii. În India, ashwagandha a fost utilizată în mod tradițional în Ayurveda pentru a îmbunătăți atât sănătatea fizică cât și mentală. Efectele acestui supliment, în special cu privire la depresie, au fost studiate la Institutul de Științe Medicale de la Banaras Hindu University, India. Studiul a arătat beneficiile în anxietate și depresie.

#6 Crește fertilitatea la bărbati  

În plus fată de creșterea nivelurilor de testosteron, Ashwagandha, de asemenea, ajută la imbunătătirea calitătii spermei. Un studiu științific 2010 publicat de Centrul american de Medicina Reproductiva a indicat că ashwagandha joacă un rol important ca afrodisiac precum și ca o modalitate de îmbunătățire a calității spermei prin creșterea numărului de spermatozoizi și a mobilitatii spermatozoizilor. 

#7 Stimulează glanda tiroidă 

În cazuri de hipotiroidism, ashwagandha poate fi folosită pentru stimularea glandei tiroide.  

#8 Proprietăti anti-inflamatorii 

Ashwagandha are eficiență dovedită în ameliorarea unor diverse probleme reumatologice. Planta acționează ca un inhibitor al ciclooxigenazei, care scade inflamația și durerea. Cercetările efectuate la Colegiul din Los Angeles de Chiropracticieni sugerează că planta are proprietăți anti-inflamatorii, care provin de la alcaloizi, saponine și lactone steroidiene care se găsesc în aceasta.

 

Efectele secundare ale utilizarii ashwagandha  

 

Dozare 

  

 

Sursa: 

 

Astro Shop

Cele mai noi articole