Alimentatie, diete, sanatate. Predispozitii si recomandari pentru fiecare zodie

Autor: Nicoleta Svârlefus - vineri, 31 ianuarie 2014, 13479 vizualizari
Alimentatie, diete, sanatate. Predispozitii si recomandari pentru fiecare zodie

Exista corelatii intre semnul solar (zodia) si obiceiurile noastre alimentare, preocuparea pentru sanatate, dar si predispozitiile la anumite dezechilibre fizice. 

BERBEC

Guverneazǎ capul, fața, maxilarul superior, ochii, emisferele cerebrale, hipofiza.

Predispoziții (zone sensibile): oscilații ale tensiunii arteriale, boli oculare, migrene, insomnii, afecțiuni dentare. Afecțiunile instalate în organismul Berbecului sunt de regulǎ acute și se vindecǎ rapid.

Temperament: sunt cei mai dinamici din tot zodiacul, consumǎ foarte multǎ energie, sunt impulsivi și agitați, tot timpul puși pe fapte mari. Au nevoie de mult exercițiu fizic pentru a se menține în formǎ, dar și pentru a-și consuma energia. Altfel, surplusul energetic se poate transforma lesne în tensiune nervoasǎ.

Comportament alimentar: Fiind foarte agitați din fire, de regulǎ mǎnâncǎ foarte repede, preferând alimentele picante, condimentate. Trebuie sǎ învețe sǎ consume condimente cu moderație, caz în care le fac foarte bine.

Nu prea reușesc sǎ se relaxeze în timp ce mǎnâncǎ și pot face foarte ușor gastrite sau indigestii. Preferǎ de asemenea alimentele energizante și cu temperaturi extreme (ori foarte reci, ori foarte fierbinți).       

Recomandǎri: În primul rând, sǎ învețe sǎ mǎnânce încet și sǎ se relaxeze în timpul mesei. Excesul de condimente ar trebui evitat. De asemenea, sarea și alcoolul.

Berbecii au nevoie de un aport crescut de vitamina PP și vitaminele din complexul B, pentru a fi în formǎ maximǎ. Alimentele bogate în Fe și K le sunt extrem de benefice (ceapǎ, praz, spanac, conopidǎ, castraveți,cartofi, mere, mǎsline). Ceapa și prazul nu trebuie sǎ lipseascǎ din dieta unui Berbec (fluidizeazǎ sângele și au efect ușor sedativ).

TAUR

Guverneazǎ gâtul, amigdalele, faringele, laringele, limba, maxilarul inferior, glanda tiroidǎ, ceafa.

Predispoziții – amigdalitǎ, afecțiuni ale stomacului (din cauza supraalimentației), laringita,

afecțiuni stomatologice.

Temperament: adorǎ confortul, sunt gurmanzi și dornici sǎ-și satisfacǎ toate plǎcerile, mai ales culinare. De regulǎ sunt calmi, dar au din când în când izbucniri colerice. 

Comportament alimentar: De regulǎ se orienteazǎ spre mâncǎruri grele, în cantitǎți mari. Sunt îndrǎgostiți de dulciuri. Savureazǎ cu plǎcere și mâncǎrurile condimentate. Majoritatea au tendințe spre îngrǎșare.

Recomandǎri: Ar trebui sǎ micșoreze porțiile de mâncare, sǎ evite prǎjelile și excesul de dulciuri. Au nevoie de mișcare (plimbǎrile în naturǎ, grǎdinǎritul).

Alimentele care ar trebui sǎ fie nelipsite din meniu sunt: anghinariile, sparanghelul, fasolea, cerealele, perele, strugurii, merele, fructele de pǎdure. Condimentele le sunt benefice. Au nevoie și de un aport corespunzǎtor de vit F.

GEMENI

Guverneazǎ mâinile, brațele, umerii, sternul, toracele, traheea, plǎmânii (sistemul respirator în general), sistemul nervos periferic, vasele capilare.     

Predispoziții: afecțiuni ale membrelor superioare, afecțiuni respiratorii, nevralgii intercostale, stǎri de anxietate, surmenaj, afecțiuni ale sistemului nervos periferic.        

Temperament: Sunt de regulǎ agitați, vorbǎreți, dinamici, îndemânatici. Sunt dinamici, dar le lipsește forța fizicǎ și de aceea ar fi bine sǎ-și fortifice organismul cu suplimente nutritive.

Comportament alimentar: iubesc varietatea în alimentație, preferǎ mesele frugale și ușoare, bogate în fructe și legume diversificat colorate, pește, carne de pasǎre.

Preferǎ sǎ ia masa în compania prietenilor, mai mult ca prilej de conversație.

Recomandǎri: le priesc foarte mult alimente precum mazǎrea, fasolea, morcovii, arahidele, migdalele crude (pentru echilibrul sistemului nervos). Le fac bine de asemenea portocalele, piersicile, caisele, prunele, țelina, conopida și spanacul. Dintre vitamine, au nevoie în mod special de vit B1 și vit F.

RAC

Guverneazǎ stomacul, duodenul, esofagul, sânii, pieptul, uterul.

Predispoziții- retenția de apǎ (celulitǎ, obezitate), disfuncții digestive (încǎ din copilǎrie), anemie.

Temperament: statici, sedentari și introvertiți.

Comportament alimentar: Le place foarte mult sǎ mǎnânce și pot face asta la orice orǎ din zi și din noapte. Hrana și masa le conferǎ un anume sentiment de siguranțǎ.

Preferǎ mâncǎrurile tradiționale sau cele care le amintesc de copilǎrie. Se simt bine când iau masa în familie și adorǎ mâncarea preparatǎ de mamele lor. Iubesc alimentele oferite de apǎ și pe cele colorate în alb sau verde (brânzeturi, carne albǎ, ouǎ, cruditǎți, verdețuri, fructe, legume).

Le plac și sosurile, piureurile și lichidele.

Recomandǎri: Ar trebui evitate prǎjelile și dulciurile. Alimentele care rezoneazǎ cel mai bine cu organismul delicat al Racilor sunt: varza albǎ și roșie, napii, peștele, lactatele, secara, gǎlbenușul de ou. Au nevoie din când în când de un aport suplimentar de vit B2.

LEU

Guverneazǎ coloana vertebralǎ, spatele, splina, inima, circulația sanguinǎ, ochiul drept.

Predispoziții: boli de inimǎ (din cauza suprasolicitǎrii), afecțiuni ale coloanei vertebrale, ochilor, tulburǎri circulatorii.

Temperament: Acești nativi au de regulǎ o vitalitate de invidiat, dar din cauzǎ cǎ nu prea știu sǎ-și dozeze efortul și se cam neglijeazǎ, în timp poate sǎ aparǎ uzura manifestatǎ în principal prin bolile menționate mai sus.

Comportament alimentar: sunt înclinați spre excese mai ales legate de dulciuri și proteine. Fac din masǎ un adevǎrat festin, alegând alimentele cele mai scumpe și mai bune. Sunt predispuși la extreme (fie mǎnâncǎ prea mult, fie deloc) și nu le plac alimentele dietetice.

Au tendințǎ spre îngrǎșare, dacǎ nu își impun un regim alimentar echilibrat.

Recomandǎri: au nevoie de exerciții fizice. Vom intalni rar Lei vegetarieni, de regula prefera carnea si se simt bine cu un regim omnivor. Mierea și orezul nu ar trebui sǎ lipseascǎ din meniul lor zilnic. De asemenea, alimentele bogate în fier (spanacul, lintea și urzicile). Li se recomandǎ și smochinele, merele, alunele, grâul, secara, nucile, piersicile. Au nevoie de vit D și E.

FECIOARA

Guverneazǎ intestinele, abdomenul, pancreasul, vezica biliarǎ.

Predispoziții : disfuncții ale tranzitului intestinal, dureri de cap, probleme de nutriție, diabet, apendicitǎ, pancreatitǎ, peritonitǎ, probleme ale sistemului nervos.

Temperament: Acești nativi sunt de regulǎ agitați și nervoși, se înrijoreazǎ repede și pot fi deseori ipohondri.

Comportament alimentar: Au o preocupare înnǎscutǎ pentru sǎnǎtate și pentru tot ce ține de alimentație sǎnǎtoasǎ. Preferǎ alimentele crude, fructele, legumele, pastele fǎinoase. Apreciazǎ și aplicǎ remedii naturiste.

Recomandǎri: Plimbǎrile în aer liber sunt un adevǎrat medicament pentru Fecioare. Acești nativi ar trebui sǎ evite mâncǎrurile grele, picante. Pentru ei, regimul alimentar ideal este cel vegetarian.

Cartofii, guliile și țelina le fac foarte bine. De asemenea morcovul, merele, alunele, migdalele, nucile. Aportul de vit B1 este absolut necesar. Ceaiurile de plante le sunt benefice.

BALANŢA

Guverneazǎ rinichii, vezica urinarǎ, glandele suprarenale, zona lombarǎ a coloanei vertebrale.

Predispoziții: afecțiuni renale (din cauza cǎ rețin toxine foarte ușor), edeme periferice, insuficiența circulatorie, și afecțiuni genito-urinare.

Temperament: Au o tendințǎ accentuatǎ spre lenevealǎ și comoditate. Sunt rafinate, boeme și cu simț artistic. Vitalitatea este destul de scǎzutǎl.

Comportament alimentar: De regulǎ preferǎ mâncǎrurile grele, iar acestea, în asociere cu lipsa de mișcare, duc la creșterea în greutate. Evitǎ exercițiul fizic, de care au cea mai mare nevoie. Iubesc dulciurile și au o plǎcere deosebitǎ sǎ ia masa într-o companie agreabilǎ.

Balanțele țin foarte mult la aspectul estetic al alimentelor. Sunt foarte pricepute în aranjarea mesei.

Recomandǎri: Ar trebui sǎ facǎ mișcare, pentru cǎ le este foarte necesarǎ. Grǎsimile și excesul de zahǎr ar trebui evitate, iar lichidele ar trebui consumate în cantitǎți mari.

Din regimul alimentar nu trebuie sǎ lipseascǎ sparanghelul, cerealele, fasolea, fructele de pǎdure, sfecla, spanacul, orezul nedecorticat, alunele, mierea. Au nevoie și de un aport crescut de vit F.

SCORPION

Guverneazǎ organele genitale interne și externe, colonul, prostata, rectul, anusul, funcțiile de reproducere.

Predispoziții: probleme ale uterului și ovarelor, prostatite, afecțiuni ale colonului(constipații), hemoroizi.      

Temperament: Sunt firi liniștite în aparențǎ, datoritǎ autocontrolului, dar au din când în când izbucniri nervoase greu de imaginat. Sunt firi paradoxale.

Comportament alimentar: le place sǎ mǎnânce cu poftǎ (sunt gurmanzi) și preferǎ mâncǎrurile grele și complicate. De aceea, ei au nevoie de multǎ voințǎ pentru a ține un regim alimentar riguros.

Au o sǎnǎtate în general bunǎ și se refac foarte repede. De aceea, nici nu au un interes crescut pentru diete sau regimuri alimentare echilibrate. Sunt predispuși la creștere în greutate.

Recomandǎri:  La fel ca rudele lor marțiene (berbecii), acești nativi au nevoie de mâncǎruri condimentate (dar nu în exces), de ceapǎ (fluidizeazǎ sângele), praz, urzicǎ și ardei capia. Le fac foarte bine și smochinele, ridichile, conopida, prunele. Vit PP și B 12 le fortificǎ organismul.

SǍGETǍTOR

Guverneazǎ  ficatul, oasele bazinului, coapsele, circulația arerialǎ.

Predispoziții: obezitate, diabet, afecțiuni hepatice, digestive, afecțiuni ale femurului și osului coxal, afecțiuni circulatorii.

Temperament: sunt vioi, gustǎ din plin plǎcerile vieții, cad repede în extreme și excese, iubesc sportul (mai ales în aer liber), dar rareori sunt disciplinați.

Comportament alimentar: Nu prea cunosc mǎsura, fǎcând deseori excese. Le place sǎ facǎ mișcare, iar asta îi ajutǎ sǎ-și menținǎ condiția fizicǎ. Totuși, în momentele lor de lenevealǎ pot lua foarte ușor în greutate. Preferǎ mâncǎrurile picante, exotice, variate. Sunt adepții bucǎtǎriilor internaționale și rețetelor elaborate.

Recomandǎri: Prelucrarea grǎsimilor și zahǎrului fiind foarte greoaie, ar trebui sǎ le evite pe cât posibil. Din regimul lor alimentar nu trebuie sǎ lipseascǎ citricele, mai ales grapefruit. Coacǎzele sunt de asemeanea foarte benefice pentru ei. Ceapa, usturoiul și țelina în cantitǎți mari le fac foarte bine.

CAPRICORN

Guveneazǎ : sistemul osos (în specisal genunchii), dinții, pielea, unghiile, pǎrul.       

Predispoziții: pierd foarte ușor minerale din organism, ceea ce duce la afecțiuni ale oaselor, dinților, articulațiilor, pielii. Pielea este de regulǎ uscatǎ. Capricornii sunt însǎ foarte rezistenți la boli, mai ales la cele cronice.

Temperament: închis, tensionat, adesea înclinat spre depresii. Au însǎ un umor sec, care ar trebui cultivat, pentru cǎ-i detensioneazǎ.

Comportament alimentar: sunt moderați, nu sunt pretențioși și au norocul sǎ-și pǎstreze greutatea în limite optime. Ba chiar pot fi anorexici, dacǎ nu se îngrijesc de alimentație. Pierd foarte ușor în greutate, în condiții de stres.

Recomandǎri: nu trebuie sǎ neglijeze sub nicio formǎ mișcarea (din cauza predispoziției la atrofierea încheieturilor și masei musculare).

Acești nativi trebuie sǎ-și asigure un aport corespunzǎtor de minerale (mai ales calciu), pentru cǎ le pierd foarte ușor și le asimileazǎ destul de greu.

Alimentele care au un efect benefic asupra Capricornilor sunt, culmea, cele care conțin amidon (cartofi, paste, ovǎz), fier (sfecla roșie, spanac), ciupercile de pǎdure. Vitamina C este esențialǎ.

VǍRSǍTOR

Guverneazǎ circulația perifericǎ (nivelul gambelor), cortexul cerebral, încheietura gleznei.  

Predispoziții: afecțiuni ale sistemului nervos, varice, arterite, spasmofilie.

Temperament : sunt execntrici, acumuleazǎ cu ușurințǎ stresul, mai ales mental și au probleme în a exterioriza aceste stǎri. Sunt destul de neglijenți cu starea lor de sǎnǎtate.

Comportament alimentar: Mǎnâncǎ de regulǎ puțin și des. Simt nevoia sǎ ciuguleascǎ mereu câte ceva. Mǎnâncǎ repede și evitǎ instinctiv mâncǎrurile grele. Preferǎ fructele, legumele și mâncǎrurile ușoare.

Recomandǎri: Exercițiul fizic îi ajutǎ foarte mult pentru detensionare dar și pentru digestie. Este important și necesar sǎ evite rutina pe cât posibil și sǎ se orienteze cǎtre activitǎți creative.

Alimentele cele mai indicate sunt fructele de toate felurile (mai ales kiwi, mango, fructul pasiunii). Fructele uscate îi ajutǎ foarte mult sǎ-și recapete energia nervoasǎ. Vitaminele din complexul B ajutǎ foarte mult la menținerea echilibrului nervos.

PEŞTI

Guverneazǎ picioarele, sistemul limfatic și glandular, psihicul.

Predispoziții: vitalitate scǎzutǎ, datoratǎ în special exceselor de medicamente sau alcool, afecțiuni ale tǎlpilor sau ale sistemului limfatic, acumulare de toxine.

Temperament: sunt foarte sensibili, empatici, influențați de stimulii din mediu. Tind sǎ se izoleze ori de câte ori se simt neînțeleși sau nu se pot adapta la un anumit context social.

Comportament alimentar: preferǎ alimentele suculente, legumele, peștele, fructele de mare. Iubesc mesele romantice, la lumina lumânǎrilor, în locuri izolate.

Recomandǎri : Ar trebui sǎ mǎnânce încet și în liniște, pentru cǎ bolile lor se datoreazǎ, în mare parte, agitației și consumului interior. Excesul de alcool, tutun și medicamente, ar trebui de asemenea evitat.

Este absolut necesar sǎ bea multǎ apǎ, pentru a elimina eficient toxinele. Tot din cauzǎ cǎ acumuleazǎ foarte ușor toxine, ei trebuie sǎ adopte un regim alimentar și de viațǎ echilibrat, sǎ mǎnânce în special alimente bogate în apǎ (pepeni, dovlecei, castraveți, salatǎ verde).

Peștele, fructele de mare și toate alimentele oferite de apǎ, le sunt foarte benefice.

Nota: Acestea sunt niste indicii generale, niste informatii orientative, din care sugerez ca fiecare sa-si ia ce i se potriveste. Recomandari specifice se pot face analizand harta natala. De asemenea, nu recomand o reteta general valabila, indiferent ce criterii ar avea la baza. Fiecare om este unic, iar la baza stilului sau de viata cred ca e necesar sa stea in primul rand bunul sau simt si alegerile constiente. 

Sa fiti sanatosi si bucurosi!

Nicoleta Svârlefus

 


Astro Shop

Cele mai noi articole