Importanța mamei în viața fiului său

Autor: AstroCafe.ro - vineri, 15 noiembrie 2013, 12423 vizualizari
Importanta mamei in viata fiului sau

Dacă rolul tatălui în viața fiului este mult mai ușor de definit, relația mamă – fiu poate fi extrem de complexă.

Fiii au diferite nevoi pe care mamele trebuie să le descopere și să le îndeplinească. Însă până vor reuși să facă acest pas, multe dintre ele pot avea dificultăți în a înțelege experiențele pe care băiatul lor le trăiește. Cu toate acestea, fiii depind de mamele lor mai mult decât acestea reușesc adesea să conștientizeze.

Băiatul mamei

Expresia “băiatul mamei” circulă de multe generații încoace. În general, aceasta are o conotație negativă, fiind folosită în rândul băieților care au primit foarte multă atenție din partea mamelor.

Dar oare acest lucru este adevărat sau nu este cumva o altă prejudecată pe care societatea o implementează în rândul băieților încă de la o vârstă destul de fragedă?

Adevărul este că orice băiat are nevoie de mama sa, iar această reacție nu ar trebui să-l facă să se simtă slab sau dependent. Din contră, psihologii consideră că iubirea unei mame nu cauzează dependență sau timiditate fiului său, ci îl ajută să fie mai puternic și mai independent.

Oricât de mult am încerca să neglijăm rolul mamelor, acestea lasă o amprenta vizibilă în viața fiilor lor.

Modalitatea în care acestea îi îmbrățișează, îi încurajează, îi învață sau îi susțin, determină capacitatea fiilor de a se descurca în viață, atât din punct de vedere emoțional, cât și din punct de vedere cognitiv. Fiecare interacțiune pe care mama o are cu fiul său are impactul de a-i modela caracterul și de a-i crea o perspectivă asupra viitoarelor sale relații.

Însă o mamă trebuie să tină cont de un aspect foarte important în relația cu fiul sau: ea trebuie să cunoască momentul în care își poate elibera fiul pentru a-l îndreptă către relația cu tatăl sau. Această din urma relație îl poate învăța mai multe despre propria masculinitate. Dacă mama nu va putea să-i dea drumul băiatului sau, acesta se vă orienta întotdeauna către ea, fară să reușească să pună bazele unei relații armonioase cu o posibila partenera de viață.

Dincolo de diferențe…

Adevărul este că mamele nu vor reuși niciodată să înțeleagă cu adevărat prin ce trec fiii lor, în special atunci când aceștia depășesc pragul copilăriei, însă acest lucru nu ar trebui să le descurajeze.

Atunci când o mama se străduiește să relaționeze cu fiul său poate genera o stare tensionanta, ceea ce îi poate crea și mai multă confuzie. În schimb, aceasta poate încercă să îmbrățișeze diferențele dintre ei și să încerce să acționeze într-un mod autentic. Această atitudine o vă ajuta să înțeleagă că are de crescut o ființă umană care gândește, comunică și acționează diferit de ea. Înțelegând energia masculină, cât și nevoile acesteia, ea va reuși să puna bazele unei relații sănătoase între mamă și fiu.

Iată 4 motive pentru care relația mamă– fiu este atât de importantă:

1. Băieții care nu au parte de un sentiment de siguranță din partea mamelor pot avea diferite probleme comportamentale mai târziu.

Studiile psihologice arată că băieții care nu au o legătură strânsă cu mamele lor în perioada copilăriei, dezvoltă diferite tipare distructive și agresive de-a lungul vieții lor.

2. Băieții care au o legătură puternică cu mamele lor au rezultate mai bune la scoală.

Conștient sau nu, mamele își pot ajuta fiii să-și recunoască emoțiile și să le exprime într-un mod sănătos în relația cu ceilalți. Aceste aptitudini îi ajută pe băieți să scrie și să citească în mod corect, cât și să reușească să fie echilibrați la orele de clasă.

3. O relație apropiată între mamă și fiu este benefică pentru sănătatea psihică a acestuia.

Un studiu oferit de American Psychological Association arata că băieții care sunt apropiați de mamele lor nu au tendința de a-și exagera masculinitatea. De exemplu, ei nu cred că trebuie să lupte în fiecare zi pentru a demonstra că sunt bărbați. Mai mult decât atât, ei sunt mult mai deschiși din punct de vedere emoțional și nu resimt anxietatea precum mulți alții.

4. Băieții adolescenți care sunt apropiați de mamele lor nu se implică în situații foarte riscante.

Deja cunoaștem faptul că o comunicare bună între părinte și adolescent îl poate ajuta pe cel din urmă să evite obiceiurile sau situațiile dăunătoare din viața lui. Dar noi cercetări arată că în momentul în care mama are o influență mai mare (și benefica) asupra băiatului, el va evita consumul de alcool sau droguri.

Având în vedere aspectele de mai sus, un lucru este cert: bărbatul care și-a respectat și iubit mama va avea aceeași atitudine și față de partenera sa de viață. Însă acest comportament nu îi aparține în totalitate fiului, ci și mamei care adesea nu conștientizează că deține un rol primordial în conturarea caracterului fiului său.

Sursa articol: www.aimee.ro
Imagine: www.honoracademy.com

 

 

 



Astro Shop

Cele mai noi articole