Zodiac sau horoscop?

Autor: Valeriu - marti, 12 iulie 2011, 4496 vizualizari
Cea mai incuietoare intrebare pe care am primit-o pana acum a fost de la o vecina care m-a oprit si m-a abordat dupa cum urmeaza: “Cand imi faci si mie astrologia?”
 

Ii multumesc doamnei respective pentru substratul plin de miez al curiozitatii sale, care mi-a atras atentia asupra confuziei intre termeni ce desemneaza realitati astrologice diferite. Una din cele mai frecvente greseli care se face este punerea semnului de egalitate intre zodiac si horoscop. Sa spunem din start ca cele doua notiuni nu sunt sinonime!

Ce este zodiacul?

Doua prietene discutau pe marginea unui ziar. Una dintre ele i se adreseaza celeilalte: “Hai sa-ti citesc zodiacul!”.

Zodiacul este de fapt cercul imaginar, banda pe care se deplaseaza Soarele in miscarea lui pe cer. Zodiacul este o conventie, practic un traseu, un circuit. De fapt, stim bine ca Soarele nu se deplaseaza, ci ca Pamantul se roteste in jurul Soarelui. Numai ca noi luam ca punct de referita Pamantul, pentru ca pe Pamant locuim, nu pe Soare. Deci zodiacul este de fapt segmentul de pe cer (un cerc) pe care ni se pare ca se deplaseaza Soarele. Celelalte planete din sistemul nostru solar se invart si ele in jurul Soarelui pe aceeasi traiectorie.

Traiectoria aparenta a Soarelui pe bolta cereasca poarta denumirea de ecliptica. Astronomic vorbind, zodiacul cuprinde este cercul de constelatii de pe ecliptica. Astrologic vorbind, zodiacul cuprinde cele 12 zodii care impart ecliptica in 12 parti egale, de cate 30 de grade. Exista mai multe constelatii pe ecliptica, insa astrologia opereaza numai cu 12 dintre ele. Din acest punct de vedere, putem considera ca zodiile sunt de fapt niste segmente care ocupa fiecare cate 30 de grade de zodiac.
Daca ne referim la un text, zodiacul contine descrierea unor trasaturi generale pentru fiecare dintre cele 12 zodii in parte.

Daca citim din “zodiac”, inseamna ca primim informatii valabile in orice imprejurare, indiferent de timp si spatiu. De exemplu, toti Berbecii, Taurii, Gemenii etc. ce culeg informatii despre ei dintr-un zodiac poarta aceeasi amprenta energetica si au, in masura mai mica sau mai mare, predispozitiile descrise acolo. Zodiacul este valabil astazi, cum era si acum 100 de ani. Orice nativ Berbec putea sa afle acum 150 de ani aceleasi informatii despre zodia sa ca si orice nativ Berbec nascut astazi.

Asadar, nu putem citi “zodiacul” cuiva care vrea sa afle informatii concrete, valabile numai despre el, la un anumit moment in timp. Pentru ca, in zodiac, daca tu esti nascut in zodia Fecioarei, ce e valabil pentru tine e valabil pentru orice alt tovaras din zodia ta. Ce e valabil maine a fost valabil si saptamana trecuta, dar va fi valabil si peste 2 ani si 4 luni.

Ce este astrograma?

Tehnic vorbind, astrograma este o “poza”. Este acea imagine cu pozitia planetelor in zodii si in Casele astrologice.
“Astrograma” sau “harta” se intocmeste pentru un anumit moment din timp, intr-un anumit loc de pe pamant. Este, de fapt, o amprenta a cerului. De aceea, pentru momentul in care ne nastem, se deseneaza o astrograma sau o harta astrologica. In prezent, softurile astrologice furnizeaza instant astrogramele, imediat dupa ce au fost introduse datele personale: data nasterii, ora nasterii si localitatea. Hartile se pot intocmi, de asemenea, pentru orice eveniment sau pentru orice moment.

La capitolul “intrebari”, cea mai frecventa este: “Cand imi faci si mie astrograma?” Intrebarea este corecta, operatiunea este simpla. Eu iti ridic astrograma in cateva secunde si iti dau “poza”. Poftim! Acum ce faci cu ea?
De fapt, nu intereseaza pe nimeni astrograma, ci…interpretarea ei.

Ce este horoscopul?

Oricine doreste informatii individualizate despre propria persoana, este mai putin interesat de zodiac sau de astrograma in sine. “Horoscopul” este de fapt centrul preocuparii, pentru ca horoscopul contine “decodarea” unei astrograme, deci a influentei astrelor asupra unui om sau a unui eveniment intr-un anumit moment sau pe o anumita perioada.
De exemplu, citim “horoscopul” zilnic, lunar, saptamanal etc. (si nu “zodiacul” zilnic, saptamanal, lunar etc.), pentru ca informatiile respective sunt valabile pentru nativii zodiilor in intervalul de timp respectiv. “Horoscopul” valabil astazi nu a fost valabil ieri si nu va va fi nici marti, peste 3 luni.

Cand se analizeaza profilul de personalitate al cuiva, se porneste de la harta natala (de la astrograma), deci de la asezarea planetelor in zodii si Case astrologice la un moment precis si intr-un anume loc. Horoscopul reprezinta asadar interpretarea astrogramei. Spre deosebire de zodiac, horoscopul este cel ce contine informatii personalizate.

Din aproape in aproape, ajungem in sfarsit la intrebarea cea mai adecvata:
“Cand imi faci si mie horoscopul?”.

Asa ca, atunci cand formulezi o intrebare si adresezi o cerere, ai grija ce iti doresti sa afli!
Aia o sa primesti.

Valeriu Mihai Pănoiu


Copyright
Toate materialele conţinute de acest website - http://www.astrocafe.ro - sunt proprietatea acestuia si sunt protejate de Legea nr. 8/1996 pentru protecţia drepturilor de autor şi a legilor cu privire la mărci şi proprietate intelectuală. Detalii...

Astro Shop

Cele mai noi articole