AstroCafe Blog

rumi-love-paintingCapacitatea de a iubi este apanajul unei inimi deschise, in contextul unei minti disciplinate. Da, si asta se antreneaza, se exerseaza, necesita constienta si transformare permanenta, pentru a depasi mereu limitele din cap, care-ti pot arunca in fata scuza “eu atat si doar asa pot sa iubesc”.

In iubire nu ai nevoie de umbrela sau de scuturi, ele pot opri durerea sa ajunga la tine, dar opresc si iubirea in acelasi timp, generand si mai multa durere.

In iubire, nu e ca si cand ai un stoc limitat si esti nevoit sa dau cu portia, ca sa-ti ajunga toata viata. Legile iubirii sunt altele, nu tin de timp si spatiu, nu e nimic ce poate fi contorizat si masurat. Iar iubirea, odata simtita si daruita nu se poate anula pe sine, nu poate fi ceruta inapoi si nu poate fi pretinsa.

(more…)

a-glad_to_meet_you-672992Ti s-a intamplat sa cunosti pe cineva si sa ai sentimentul ca va stiti de cel putin o viata? Sa dai mana cu el/ea doar pentru a-i afla numele de acum si apoi sa incepi o conversatie care este, de fapt, mai mult ca o continuare a altora incepute demult?
Am o colectie de astfel de experiente, banuiesc ca si tu…

Eu cred ca cei pe care ii intalnim nu ne sunt deloc, dar deloc necunoscuti. Cred ca la un anumit nivel ii stim. Iar cand ii (re)intalnim, nu facem altceva decat sa ne recunoastem. Nu facem cunostinta, ci reCunostinta. Ne readucem la cunostinta energia aceea, fiinta aceea, relatia, fie ea si cu durata de 2 minute (conform masuratorii adaptata la dimensiunea in care are loc).

(more…)

authenticityDe cate ori ati auzit/spus: “am obligatie fata de x, trebuie sa merg la nunta, caci si el a fost”, “are obligatie fata de mine, caci l-am ajutat cand avea mai mare nevoie”, “n-am chef sa fac asta pentru x, dar trebuie s-o fac, asa se cade”…?

Numai daca ne amintim de listele intocmite minutios cu invitatii la o nunta si criteriile urmarite uneori pentru aceasta, realizam cat e obligatie si cat e bucuria de a invita si, respectiv, a participa la un astfel de eveniment. “Pe x trebuie sa-l invit, altfel se supara”, “cutare e dator la mine, deci n-are cum sa nu vina”, “nu poti sa vii? mda, ok…cum vrei (sunt dezamagit)”. De partea cealalta: “of, nu m-as duce, dar n-am incotro” etc.

Am perceput cu multi ani in urma minciuna pe care ne-am spus-o, cu titlu de “iubire”, in spatele careia ne-am ascuns bucuria de a alege ce vrem, ce ne place. Am descoperit cum, din lipsa curajului de a alege pentru bucuria noastra, am facut nenumarate compromisuri, in speranta (iluzia) ca asa vom fi judecati mai putin si vom fi vazuti ca oameni buni, generosi, iubitori.

(more…)

simona-halep-s-a-calificat-in-semifinale-la-roland-garros-262292Imi ajung in fata ochilor articole gen “Simona Halep a crescut fara papusi”, “a facut sacrificii” bla bla… Din categoria “sa cautam povestea dramatica din spatele povestii de succes”.

Da’ de ce e musai sa fie o poveste dramatica?

Or fi lipsa papusilor si investitiile financiare, in darul ei si in ea, niste sacrificii? Sau ar fi fost cu adevarat un sacrificiu (de sine) daca nu ar fi facut ce iubeste? Tatal ei s-a sacrificat sau doar a actionat din iubire si daruire totala pentru fiica sa si, in definitiv, pentru bucuria lui? Depinde de unde privim si ce nota vrem sa dam povestii…

(more…)

handful-of-dustE mai usor sa vedem praful din casa altuia, dintr-o camera de hotel sau din orice loc de pe strada. Si-l gasim chiar si in locuri ascunse, fara sa facem vreun efort considerabil. Ne “sare in ochi”, probabil de asta si dam ochii peste cap rapid si bombanim ceva despre… ei, cei care sunt de vina, caci sigur se gaseste cineva “de vina” pentru disconfortul nostru. Nu ne e de-ajuns sa vedem praful, ne simtim datori cu o reactie…

E interesant, insa, cum uneori in propria casa vedem locuri cu praf nesters de saptamani, pentru ca ne-au scapat pur si simplu sau pentru ca l-am lasat acolo intentionat.

Pe acelasi principiu, cautam “praful” din mintea, cuvintele, actiunile altora si mai si trambitam sa auda tot poporul ce am descoperit. Ca si cand am merita si niste aplauze pentru vitejia noastra, sugeram ca exact acest “praf” e cauza frustrarilor si nefericirii noastre, cautand parca sa ne convingem de imposibilitatea de a fi in pace, imposibilitate de care, desigur, altii sunt raspunzatori prin ceea ce poarta in cap si in viata.

(more…)

Cine Esti?

April 17, 2014

spirit-paintingCine ești, daca nu linistea din cuvinte, cand asculti viata cu tot cu urechile sufletului?
Cine esti, daca nu ingaduinta si iertarea cu care tamaduiesti orice strigat de frica?
Cine esti, daca nu soapta aproape nerostita, cu care-ti chemi la tine iubita sau iubitul, pentru a-i aminti ca esti?
Cine esti, daca nu libertatea de a fi in lumea in care ai venit de bunavoie?
Cine esti, daca nu imbratisarea de bun venit, de ramas bun si de prezenta in inima?
Cine esti, daca nu binecuvantarea cresterii in pantecul pamantului?
Cine esti, daca nu zambetul cu care insotesti viata din oamenii intalniti?
Cine esti, daca nu creativitatea cu care compui cantece traite in atatea vieti?
Cine esti, daca nu reverenta in fata parintelui care ti-a fost usa si posibilitate pentru viata?
Cine esti, daca nu atingerea sacra a atator inimi in care te Simti?
Cine esti, daca nu bucuria din joc si din traire plenara a vietii care esti?
Cine esti, daca nu usurinta vindecatoare in care primesti ziua asta deplin?
(more…)

20335_1_30_2013_4_28_15_PM_-_CompassionImi amintesc cat de important era pentru mine, in trecut, sa-mi pastrez neclintite parerile si principiile. Sa mi le formez si apoi sa ma tin cu dintii de ele, indiferent ce. Sa am adevarul meu. Si sa ma straduiesc sa nu mi-l schimb. Credeam ca asta ma transforma intr-un om de caracter, valoros, important si demn de respect. Si ca cei care isi schimba parerile uneori, sunt oameni nedemni de incredere, lipsiti de coloana vertebrala. Chiar si cand ma deschideam catre o viziune noua si o simteam cum se bate cap in cap cu ceea ce stabilisem deja ca principiu de viata, ma opuneam din rasputeri asimilarii acesteia, pentru ca ma temeam ca as putea sa-mi pierd stabilitatea si imaginea creata deja. Cum sa-mi schimb o parere, cata vreme auzisem, ca doar omul care-si pastreaza opiniile si principiile este un om demn de respect, este un om bun?

(more…)

12 visitors online now
5 guests, 7 bots, 0 members
Max visitors today: 17 at 10:55 am EEST
This month: 99 at 08-19-2014 10:12 pm EEST
This year: 151 at 01-18-2014 04:57 pm EET
All time: 151 at 01-18-2014 04:57 pm EET
Bombax Theme designed by itx