Cum să vă descoperiţi credinţele

Autor: AstroCafe.ro - marti, 09 ianuarie 2018, 5430 vizualizari

Nu este prea greu să descoperiţi care vă sunt credinţele. Mai întâi, trebuie să înţelegeţi ce este o convingere sau o credinţă. Potrivit lui Bruce DiMarsico, creatorul Metodei Alegerii, un instrument minunat pentru explorarea credinţelor, „O credinţă înseamnă să crezi că ceva este adevărat, real. Credinţa nu este provocată de ceva, este creată prin alegere. Credinţa despre existenţa unui lucru nu este echivalentă cu existenţa acelui lucru.“

Cu alte cuvinte, o cămaşă nu este o credinţă. Este un lucru real. Este ceva ce există. Dar a spune că o anumită cămaşă este bună sau nu pentru persoana dumneavoastră, asta reprezintă o credinţă.

Mandy Evans, autoare de cărţi din domeniul autoajutorării, practiciană a Metodei Alegerii, spune că anumite credinţe personale ne pot face să trăim zile foarte proaste. Credinţele noastre sunt cauza stresului, nu situaţiile de viaţă sau de afaceri. Modul în care percepeţi evenimentele stabileşte felul în care vă simţiţi. „Pe de o parte sunt faptele care ţi se întâmplă în viaţă; pe de altă parte este semnificaţia pe care tu decizi s-o acorzi faptelor“, mi-a spus Mandy într-o zi, când luam prânzul împreună. 

„Schimbă-ţi concluziile sau credinţele despre evenimentele din trecutul tău“, explică ea, „şi poţi să schimbi felul în care trăieşti în prezent. Anumite convingeri ne pot prinde cu adevărat în capcană.“ Convingerile personale modelează felul în care ne simţim, gândimşi acţionăm, mai spuneMandy. Ea se numără printre experţii în sistemele de credinţe
personale. Însă deseori se întâmplă să nu putem schimba acele sisteme lăuntrice până când nu descoperim care sunt ele.

În a doua carte scrisă de ea, Călătorind liber, autoarea oferă o listă reprezentând „Topul celor 20 de credinţe autodistructive“, ca modalitate de iniţiere a explorării lor. „Analizând fiecare credinţă sau convingere, întrebaţi-vă dacă vă aparţine sau nu“, sugerează ea. „În caz afirmativ, puneţi-vă problema de ce credeţi aşa ceva. Examinaţi cu atenţie propriile motive pentru care aţi adoptat orice convingere autodistructivă.“

Iată 10 credinţe autolimitatoare din Topul 20.
1. Nu sunt suficient de bun(ă) pentru a fi iubit(ă).
2. Orice aş face, se dovedeşte că ar fi trebuit să fac altceva.
3. Dacă ceva nu s-a întâmplat până acum, nu se va mai întâmpla niciodată.
4. Nu m-aţi vrea dacă aţi şti cum sunt cu adevărat.
5. Nu ştiu ce vreau.
6. Îi supăr pe ceilalţi.
7. Contactul sexual este ceva murdar şi dezgustător; limitaţi-l la persoana pe care o iubiţi.
8. Mai bine este să încetezi să doreşti orice lucru; dacă îţi faci speranţe prea mari, poţi fi rănit.
9. Dacă voi avea un eşec, mă voi simţi prost multă vreme şi voi fi speriat(ă) de perspectiva de a repeta încercarea.
10. Ar fi trebuit să rezolv problemele acestea până acum.

Toate cele de mai sus sunt credinţe ori convingeri. Uneori aveţi nevoie ca o altă persoană să vi le scoată în evidenţă.

Joe Vitale

Sursa: Factorul de atractie - Editura Meteor Press

Imagine:thumbs.imagekind.com



Astro Shop

Cele mai noi articole