Ghid: 45 cuvinte si expresii interzise parintilor!

Autor: Nicoleta - marti, 19 februarie 2013, 3708 vizualizari
Ghid: 45 cuvinte si expresii interzise parintilor!

Ce nu ai voie sa spui niciodata copilului tau indiferent de varsta?

Ti s-a intamplat sa suferi pentru faptul ca te-a luat valul de nervi sau „gura pe dinainte“ si ai spus copilului tau cuvinte pe care le-ai regretat in secunda urmatoare dupa ce le-ai rostit?

Te-a apasat privirea copilului indurerata, ranita si confuza care a primit acele cuvinte sau chiar intrebarea lui „de ce imi spui asa?“ si ti-a ingreunat sufletul ca si cum pe el s-a asezat un camion si ti-a taiat respiratia?

Ti-ai dorit sa fi stiut inainte ce cuvinte sa nu spui pentru ca ele pot rani si lasa urme toata viata in sufletul copilul tau? Sa iti fi spus cineva, ca macar sa fii in tema si sa cunosti o lista de expresii si cuvinte interzise pentru parinti?

De ce unele cuvinte dor si nu se pot uita usor?

Copiii din ziua de astazi sunt mai provocatori, au personalitati puternice inca de foarte mici, nu accepta asa de usor sa faca ceea ce li se cere, isi impun si sustin propria vointa cu tarie. Aceste modele de copii se izbesc cu parintii care doresc sa ii modeleze, controlandu-i, stapanindu-i, invatandu-i ce este bine si ce este rau, dar care la randul lor sunt ocupati, obositi, stresati sau chiar nepriceputi in a vorbi corect cu sufletul deschis si mintea agera a copilului lor. Din aceste diferente, ies cuvinte nepotrivite rostite de parinti, cu efecte devastatoare asupra personalitatii copiilor lor.

Nimeni nu iti da un manual de instructiuni cum sa iti educi copilul si cu siguranta nimeni nu iti pune la dispozitie o lista cat mai completa cu acele cuvinte si expresii pe care sa nu le spui niciodata copilului tau ca sa nu il ranesti, umilesti, respingi, destabilizezi sau sa ii distrugi viitorul respect de sine, evident, impotriva vointei tale. Oricat de frustrat, enervat, grabit sau suparat ai fi pe el sau pe altii.

A sti ce sa nu spui niciodata copilului tau inveti in timp. Pe pielea ta si pe viata lui. Si cand ai invatat, el deja e mare, plecat de acasa si purtand cu sine toate urmele gravate de vorbele tale deseori inconstiente pe sufletul si destinul lui.

Pentru toti parintii care se regasesc in aceste randuri, a luat fiinta un ghid unic pe piata de specialitate din Romania, numit „45 de cuvinte si expresii interzise parintilor“, realizat de Sfatulparintilor.ro in colaborare cu Divizia Human Media, parte integranta a Grupului Rentrop & Straton.

Acest ghid poate fi de un real folos oricarui parinte care se va simti mai imbogatit, mai informat si mai inspirat dupa ce il va citi. Si nu in ultimul rand, mai impacat.

Iata un fragment din acest ghid, continand un exemplu de expresii de evitat de catre un parinte:

”Esti asa de …. “

Etichetele negative sunt scurtaturi spre distrugerea respectului de sine al copilului. Copilul mic crede ce aude fara sa se indoiasca, mai ales cand este vorba de el insusi. Asa incat stampilele negative pot deveni profetii autoimplinite. Un copil primeste mesajul ca este rautacios, un altul ca e cam sleampat si ajunge sa creada ca este asa, pierzandu-si increderea in sine inainte de a se forma. Chiar si etichete care par neutre sau pozitive – cum ar fi “rusinos” sau “destept” – ii creaza o imagine nepotrivita despre sine. 

Etichetele cele mai dure pot cauza rani adanci. Multi parinti isi amintesc ca si cum ar fi fost ieri si ii doare la fel de mult cand parintii lor le spuneau ceva de genul “Esti asa de lenes” sau “Esti prostovan” sau multe alte epitete. In general, orice urmeaza lui “a fi” / “esti” definesc insasi identitatea persoanei si este realmente periculos sa ii distorsionezi unei alte persoane imaginea de sine doar asa, prin vorbe aruncate. Fereste-te cat de mult poti de expresia “esti… (nu stiu cum)” mai ales ca ea se bazeaza pe ceva ce copilul a facut sau nu. In schimb, pune altfel in cuvinte acea situatie, de exemplu “Prietena ta a suferit cand ai spus tuturor ca tu nu vrei sa te joci cu ea. Cum crezi ca am putea sa o ajutam sa se simta mai bine?”

Mesajul pe care vrei sa il transmiti este acela ca problema e data de comportamentul copilului, nu de copilul insusi. Pe masura ce copiii cresc, ei ajung sa priveasca lumea ca fiind impartita in oameni buni sau rai, in functie si de etichetele puse de adulti copiilor. E important sa ii transmiti copilului tau ca el este un om bun si ca problema comportamentului punctual poate fi rezolvata.

Daca esti interesat sa cumperi si tu acest ghid, te invitam sa vii aici!




Astro Shop

Cele mai noi articole