AstroCafe Blog

Stretching mental

June 18, 2013

Suntem nelimitati, dar traim ca si cand am fi limitati.

Daca intr-adevar suntem nelimitati, dar  facem alegeri limitate, cine sunt cei care construiesc limitele? Si cum putem sa dizolvam aceste limite, astfel incat sa ne deschidem catre infinitele posibilitati, mereu disponibile pentru oricine? Cum ne oprim din a construi garduri mentale? Sau cum sarim peste ele?

Sa convenim ca limita e un gard. Orice punct de vedere rigid, orice verdict, orice certitudine este un gard. Cu fiecare moment in care ne agatam de un punct de vedere, gardul devine tot mai inalt si mai solid. Iata un exemplu:

Nu se poate vorbi cu el. Acesta este un verdict. Ai stabilit ca nu se poate vorbi si punct. N-ai spus nici macar ca tu nu poti vorbi, ai dus concluzia in plan general, ca sa fie si mai credibila. Formulata asa, aceasta concluzie suna ca si cum nimeni nu poate vorbi cu el. Asta da o greutate si mai mare (e un gard din fier :) )

Mesajul acestui verdict este ca orice ai face, asa vor sta lucrurile. Acesta este un gard in fata ta. Un gard ridicat intre tine si celelalte posibilitati disponibile. Nu dai nicio sansa lucrurilor sa se schimbe. Ai stabilit verdictul. Acesta este irevocabil, absolut. Orice ar fi, tu stai in spatele gardului si, eventual, te plangi ca nu vezi dincolo de el. Si nu ai o poarta sa iesi. Orizontul s-a inchis pentru tine. Ce daca mai vin unii si altii pe partea cealalta a gardului si-ti spun sa sari, sa te bucuri de spatiu, sa privesti dintr-o perspectiva mai larga, mai inalta? Tu stai dupa gard, fiindu-i fidel, uneori pana la moarte.

Exista si alte puncte de vedere, in afara de acesta. Exista infinite posibilitati, chiar aici, chiar acum, pentru tine. Si nu e de vina celalalt ca nu le vezi. Nu el a construit gardul. Nici universul nu e de vina. Nu el a construit gardul, dar iti permite sa fii cum si unde vrei tu, in el. Cu gard sau fara, in fata sau in spatele lui, o zi sau o viata. E cum vrei tu.

Alte exemple de "garduri" (verdicte): "nu sunt in stare", "este o situatie fara iesire", "nu am alta solutie", "nu se poate face nimic", "e imposibil", "nu ma pricep", "asa va fi mereu", "asa e bine", "asa e rau", "asa e gresit", "asa e corect" si orice alta concluzie cu caracter definitiv.

Daca vrei, poti sa renunti la a construi garduri. Inlocuind cate un verdict cu o intrebare. Fiind curios despre ce poate sa apara. Fiind in permanenta descoperire a ceea ce este posibil. Iata cateva intrebari care pot face o diferenta remarcabila in viata ta:

- Exista si alte puncte de vedere disponibile pentru mine?

- As putea vedea lucrurile si altfel?

- Intotdeauna lucrurile au stat astfel sau au existat si momente cand a fost diferit?

- Sunt 100% convins/a ca asa stau lucrurile? Sunt 100% convins/a ca am explorat toate posibilitatile?

- Ce altceva e posibil aici?

- Pot sa consider ca acesta este doar un punct de vedere provizoriu?

- Ce-ar fi daca as renunta la aceasta convingere?

Spor la sarit garduri!

 

*Sursa imagine: jonnybaker.blogs.com

1 Comment

  • efemer says:

    sau: “cum mă poate ajuta această situaţie exact aşa cum este ea?” Unele situaţii vin doar ca să ne scuture să înţelegem sau să experimentăm exact ceea ce ne lipseşte şi nu trebuie neaparat să intervenim asupra lor în vreun fel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*