AstroCafe Blog

Nu ai pentru ce

May 31, 2012

Asta raspund foarte mult oameni cand le multumesti. Nu ai pentru ce! Si dincolo de "politetea" generoasa intentionat transmisa prin acest raspuns, se afla ceva mai mult mai profund: neincrederea in sine. Raspunsul "nu ai pentru ce" arata, pana la urma, ca nu primesti, ca nu consideri ca cineva are pentru ce sa-ti multumeasca. Ce faci tu atat de important, ca sa-ti multumeasca cineva? De ce sa primesti recunostinta cuiva? Esti tu valoros? Conteaza cuvintele si gesturile tale?

Acest raspuns poate fi asezat alaturi de raspunsurile pe care oamenii le dau, neincetat, cand li se fac complimente ("ei, nu e chiar asa", "mai am de invatat", "nu sunt chiar atat de frumos/bun/inteligent", "vai, ma faci sa rosesc", "ieri aratam mai bine, acum sunt cam obosit", "ti se pare") sau cand li se ofera un dar ("nu trebuia"). In loc sa multumeasca, se eschiveaza, muta privirea, schimba vorba, sau se indoiesc de ceea ce aud ("chiar crezi?").

Dragi prieteni, cand oamenii va multumesc, primiti, asumati-va constributia pe care ati adus-o intr-o situatie. Pana la urma, vreti nu vreti, voi faceti parte din vietile altora si, prin gesturi sau cuvinte, aparent nesemnificative, atingeti vieti in fiecare zi. Sa refuzi un "multumesc" e ca si cand ai rupe o floare in fata celui care tocmai ti-a daruit-o. Caci acel "multumesc" este floarea pe car cineva ti-o ofera atunci cand e recunoscator.

Daca tu crezi ca nu e important cine esti, ce spui si ce faci, vei raspunde cu "nu ai pentru ce". Daca, in schimb, te pretuiesti, dai valoare muncii tale, te iubesti, atunci vei gasi un alt mod de a raspunde. Astfel, vei crea o conexiune stransa si armonioasa intre tine si celalalt. Si cu cat vei face asta mai des, vei deveni tot mai prezent la tine si la respectul si iubirea pe care ti le porti. Pentru ca, de fapt, orice "celalalt" e o oglindire a ta. Ce trimiti catre cei din afara ta, iti trimiti tie. Celalalt e o parte din tine, care iti multumeste pentru a-ti aminti ca esti important, iar ce faci tu conteaza.

Daca raspunsul acesta nu e valabil pentru tine, e posibil sa-l auzi in preajma ta. Il auzi in magazine, la ghisee, in familie, la serviciu, la prieteni, etc. Fa-i prezenti pe acesti oameni, spune-le ca ai pentru ce sa le multumesti, altfel nu ai fi facut-o. Eu, cand mi se raspunde la "multumesc" cu "nu ai/nu aveti pentru ce", ma uit, zambind, in ochii celui din fata mea, si ii spun: "ba am pentru ce, tocmai m-ati sprijinit cu cutare lucru/informatie", "am pentru ce, v-ati facut treaba excelent", "am pentru ce, contributia ta inseamna foarte mult pentru mine", "am pentru ce, cuvintele tale tocmai mi-au schimbat starea" etc. Reactia? Unii rosesc si isi gasesc repede ceva de facut, altii se corecteaza pe loc, altii se fac ca nu ma aud, iar altii raman cateva secunde in meditatie, dupa care spun : "cu placere",  "cu drag", etc.

Oamenii au pentru ce sa-ti multumeasca. Primeste! Bucura-te ca ai putut contribui cu ceva! Tu atingi vieti in fiecare zi, dar cel mai mult o atingi pe a ta.

Din inima,

Nico

(Foto: http://www.chopra.com/laws/giving)

8 Comments

 • daniela says:

  Te iubesc!

 • Katy Paunescu says:

  Multumesc Nico!!!

 • Rita Bacs says:

  Multumesc! :)
  Azi am raspuns asa si nu m-am simtit ok … acum stiu … :)

 • emanuela says:

  Sa incercam din ce in ce mai mult sa nu mai fim conventionali. Sa fim noi in tot timpul, asa cum suntem si in sufletul nostru, asa cum numai Bunul Dumnezeu stie cum suntem.

  cu drag

 • MARGARETA LASCAR says:

  Oh, Doamne!, nici nu putem numara cit de des ni se raspunde asa, la ghisee dar si din partea unor persoane “citite” !!! Am incercat sa explic unora ca daca-mi raspund “nu-i de ce” isi anuleaza din vorbe toata truda lor de a ma ajuta si-mi strica si mie BUCURIA de a fi ajutata. Ghiciti! S-au simtit jigniti de remarca mea. Acum doar incerc sa nu “cobor” in adincul acelui “nu-i de ce” si sa constat ca dintre cei implicati, eu nu mai zic asa…
  Cu tot dragul, Margareta

 • Hummer says:

  Bine le zici. Eu raspund la multumesc cu ”Să fii iubit/ă”.

 • Mihaela Cristea says:

  Foarte adevărat! Iți multumesc mult Nico, … sigur am pentru ce! Să primești stimă, prețuire și dragoste de la persoanele de pretutindeni! O zi minunată! :)

 • gerard says:

  Nicoleta,abia acum te-am descoperit…te-am descoperit prin iubita mea Dana…esti extraordinara…felicitari!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*