AstroCafe Blog

Creativity_is_boundless_by_PixelnaseVrei sa gestionezi... o situatie, o problema, o relatie, viata ta si chiar pe a altuia. Sa gestionezi timpul, sa te gestionezi pe tine.

Sa tii gestiunea inseamna sa controlezi, sa calculezi, sa nu-ti scape nimic. Sa stii mereu ce sa faci, sa ai raspunsul si solutia pregatita. Sa nu te ia viata prin surprindere, sa nu care cumva sa fii viu. Vrei sa stii mereu... ce, de ce si cum. Si pana cand.

E ca si cum ai numara pietricele  in fiecare zi. Si cu fiecare zi, munca asta devine mai grea, pentru ca alte si alte pietricele se adauga. Alte si alte situatii, relatii, ganduri... Ale tale sau ale altora. Viata nu sta pe loc, ea e in continua schimbare. Dar tu te chinui s-o inchizi intr-un dosar. Sa ai ordine, chipurile si sa nu pierzi nimic pe drum. Si atatea pietre s-au adunat de cand tot numeri... ca ai incropit un tren marfar pe care-l cari dupa tine. E greu? Evident ca e. Cu fiecare zi mai greu. Si in fiecare zi, mai putin timp de facut altceva, de trait si de bucurat, pentru ca ai tot mai mare gestiunea si tot mai multe de numarat si controlat.

Copilul nu are nimic de gestionat, de numarat. Bucuria lui e deplina, sincera si adevarata. Si permanenta. El se joaca cu pietricelele tale si cu toate cele pe care le gaseste in calea sa, uneori "stricand" ordinea si, spre nedumerirea lui, linistea parintilor... Aducand in acelasi timp bucuria pe chipurile lor... chiar daca pierd sirul calculelor cand apare copilul. Sunt usor panicati, dar parca-s mai bucurosi... O vreme. Pana cand il invata si pe copil sa numere, sa calculeze, sa gestioneze. Si incepe si el sa numere. Ii ramane totusi timp pentru bucurie si joaca si creativitate. Dar cu cat inainteaza, devine tot mai rigid si serios. Pentru ca se aduna tot mai mult de numarat, tot mai mult de memorat, facut, invatat... Are tot mai multi oameni de multumit. Nu-si mai permite sa fie spontan, ci merge pe sina lui, cu trenul lui, preocupat sa-si stranga zestre.

Omul, cu cat inainteaza in varsta, e mai rigid, mai serios, mai preocupat. Nu pentru ca asa e natura umana, ci pentru ca si-a pierdut spontaneitatea, nu mai are timp de ea. Mintea sa e plina, are multa treaba cu gestiunea... controlul... este chipurile prudent si prevazator... si plat. Noul e asa... ca un fel de bau-bau sau ceva nepermis in orice caz.. Cand sa mai ai timp si loc in cap, sa te simti, sa vezi cu adevarat ce e in jurul tau, sa culegi ziua asa cum e ea... daca vrei s-o faci o copie a celei de ieri? Cand sa mai privesti pe cineva in ochi, cand sa imbratisezi, daca esti asa de ocupat cu numaratul si cu dorinta de a strange mereu mai mult, si mai mult?

Dorind sa strangi si sa ai mai mult, nu poti avea (folosi) mai mult. A strange e in sine o limitare. Cand vrei sa tii la tine, ai usa inchisa, nu poate veni altceva, nu poate intra si oricum nu e primit. Sa gestionezi inseamna sa limitezi... energia disponibila. Inseamna sa inchizi, in loc sa folosesti. Sa vezi numai ce ai mai vazut, sa faci ce ai mai facut si inainte. De aceea oamenii se plictisesc de ei si de viata. Numara de zor... fac acelasi lucru ani de zile pana cand... cu cat aduna mai mult cu atat se simt mai sufocati... pentruca adunand mai mult au mai mult de numarat...Si cu cat incearca mai cu zel sa controleze totul, cu atat mai multe au de controlat.

Energia nu poate fi controlata. Momentul acesta nu poate fi controlat. El poate fi trait, constientizat, simtit, respirat. Viata nu poate fi controlata, tocmai de aceea se numeste viata. Acolo unde controlam, omoram. Omoram posibilitati, omoram creativitatea, multumindu-ne sa ne caram corpul de la o zi la alta din greu, intr-un ritm pe care-l vrem constant, intr-o ordine pe care o vrem perfecta, in calcule pe care le vrem fara greseala. Cu vagoane cu tot. Intr-o realitate in care surprizele si viata nu mai au loc. In care cerul nu exista si miracolele sunt pentru naivi.

Gestiune sau creativitate?

"Vreau sa gestionez bine aceasta situatie/problema". Cand spun asta, s-a zis cu viata mea si cu posibilitatile de a crea ceva nou.

"Nu stiu sa gestionez aceasta situatie". Perfect! Inseamna ca e loc de o schimbare si... de viata!

"E o situatie interesanta. Sunt curioasa ce e posibil sa vad, sa creez, sa generez aici..." Ei bine, aici apar deschiderea, permiterea, constienta si creativitatea.

Cand intelegi ca nu ai nicio gestiune de tinut, ca nu ai nimic de controlat... traiesti din nou, esti liber. Esti total in acest moment, in viata. Esti in tine si ai acces la toate resursele fiintei tale, care nu-s deloc putine si nici mici. Intelegi ca poti sa alegi, sa raspunzi la situatia prezenta cu tine tot, nu cu un fragment... nu cu o amintire... ci cu tine tot, acum. Un tu nou, in fiecare moment. Exact cum e de fapt fiecare situatie: noua!

Poti sa cari vagoane. Sau poti sa zbori... Cand apare o situatie, poti sa te inhami la o munca de sisif rascolind  in vagoane dupa piesele (raspunsurile) potrivite, sau poti sa uiti de ele si sa vezi ce posibilitati sunt. Ce poti crea? Te intrebi. Te uiti aici, nu acolo. Acum, nu atunci. Esti spontan, uneori cu frica, dar viu! Si liber...

 

 

2 Comments

 • Emanuela says:

  A gestiona este intr-un fel o forma de dominare.
  Cand vrei sa gestionezi/domini sentimente , oameni, chiar si obiecte, eu cred ca prin manisfetarea ta nu transmiti binele.
  Binele vine cu caldura, gestionarea vine cu frica de nereusita, cu frig, cu indarjire si cu fortarea unor limite.

  Fiecare dintre noi alege caldura sau frig

 • Cristina says:

  In realitatea economico –sociala in care traim, acum, cred ca noi, oamenii, gestionam si creem, deopotriva.
  Unii dintre noi sunt concentrati pe “a gestiona”, altii sunt centrati pe “a creea”.
  Apreciez ca, echilibrul celor doua stari “a gestiona”, respectiv “a creea”, este bine sa-l avem in vedere, in tot ceea ce gandim si facem. Sper ca si profesorii, directorii din companii sa reflecteze la cele doua procese (a gestiona si a creea), respective la corelatia dintre aceste procese si rezultatele/efectele obtinute, urmare activitatii desfasurate, in viata oamenilor si ale companiilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*