AstroCafe Blog

De la frica la curaj

December 12, 2008

Frica a existat , exista si va exista intotdeauna. Este o insusire a fiintei umane. Si asta este o realitate.

Va sa zica nu scapam de frica niciodata, pentru ca ea face parte din noi. A venit odata cu noi, odata cu emotiile, odata cu sentimentele si cu gandurile noastre..

E foarte bine sa intelegem si sa acceptam acest fapt, pentru ca astfel constientizam ca este inutil sa mai luptam cu ea. Ca e timpul sa renuntam la aceasta inversunare si rezistenta impotriva fricii, care oricum nu va disparea niciodata.

Cu totii avem frici. Ne e frica de boala, de moarte, de esec, de respingere, de succes, de abandon, de saracie, de necunoscut, etc.

Oriunde ne oprim si ne blocam in viata noastra, invariabil este vorba despre frica. Oriunde ezitam sa pasim inainte , este vorba despre frica. Cand nu avem curajul sa fim noi insine, tot frica este implicata. Cand nu jucam din plin, complacandu-ne in mediocritate, frica gaseste scuze pentru noi...

Sa ne intelegem: a-ti fi frica nu inseamna a nu avea curaj. Curajul inseamna a actiona dincolo de frica, a transcende frica. Aceasta este diferenta intre oamenii care au succes si cei care nu au succes.

Cei din prima categorie, nu se lasa opriti de frica, in timp ce ceilalti se opresc .

Ce e de facut?

Pai ce facem noi de regula cand ne e frica sa facem ceva? Negam si acoperim frica. Cu scuze si justificari. In loc sa spunem "imi e frica sa fac cutare lucru", spunem: " pot sa fac asta, dar..., doar ca... (nu sunt pregatit, nu am nevoie, nu am timp, nu am bani, nu e momentul, etc...)". Acoperim frica, ii rezistam. Cu alte cuvinte, gasim scuze sa stam pe loc.

Solutia este sa recunoastem. Sa acceptam frica, sa o privim, sa o lasam sa fie. Iar ea va disparea sau se va diminua. Iar noi ne vom putea vedea de drum linistiti. Poti spune: "mi-e frica de mor sa fac asta, dar tot o voi face pentru ca asa imi doresc "

Pana nu am recunoscut ca mi-e frica sa incep sa tin workshop-uri, sa fac emisiuni, sa vorbesc in public, nu am putut s-o fac. Pana cand nu m-am uitat sa vad ce ma opreste, nu am putut sa merg mai departe...

Invatati sa recunoasteti cand va e frica si uitati-va de ce va e frica! Nu va temeti ca veti da rau sau ca veti fi judecati. Pana la urma voi sunteti cei mai importanti pentru voi, iar alegerile voastre sunt numai si numai responsabilitatea voastra. Iar de ele depinde succesul vostru!

5 Comments

 • FlorinBaluta says:

  (Sarut mana Nico);
  Frica este o emotie … mai aparte, datorita “seismelor” interioare pe care le provoaca.
  Nu trebuie sa luptam cu ea … n-avem nici o sansa, trebuie sa o facem “amica”… si inca
  una buna sau sa fim mai “smecheri” si sa traim o simbioza cu ea … da, cu FRICA.
  NOI dam vina pe frica cand nu depasim blocajele / nodurile vietii, e mai simplu sa pasezi povara … si cui !? Fricii … saraca, e doar o … emotie (dar ce-i drept, puternica)

  …”complacandu-ne in mediocritate”…, mi-a placut la nebunie, of Doamne, din pacate
  “baltim” in aceasta “supa … spre ciorbita”, da’ nu aia de burta, ca-mi place.

  …”a transcende frica”…, scuza-ma, nebunii o fac in fiecare minut si nu pot sa zic ca sunt un etalon al curajului, dp meu dv, … dar daca e sa ne gandim (sa incercam) dp lor dv
  … ma cuprinde FRICA.

  P.S. ai un talent aparte, p cand o carte pt tine ? un fel de jurnal, nu sfaturi pt altii (adica noi)

 • Nico says:

  Multumesc din nou pt comentariu si pentru vizita.
  Va veni si cartea, este unul din proiectele mele pe 2009. La ce te gandesti cand spui “un fel de jurnal?” Sigur, cartea va cuprinde si multe experiente personale, daca la asta te referi…:)

 • FlorinBaluta says:

  (Sarut mana Nico);
  nu prea ai somn, d fapt c n mai trebuie, oricum timpul s comprima intr-un ritm ametitor.

  Exact la asta m-am referit, experiente traite, fara intimitatile p care vrei sa le pastrezi, dar cu reflex(cs)ia sentimentelor (fara cenzura) asupra vietii tale.

  P.S. ai spus … “unul din proiectele mele pe 2009” … altele?

 • Nico says:

  A, sunt nocturna de cand ma stiu! Noroc ca si sotul meu e la fel.:)

  Alte proiecte?

  Pai un nou workshop (cu alta tema adica), un site la care tocmai lucrez, un dvd (motivational)…si nu e tot! Dar mai las loc si de suprize!

 • FlorinBaluta says:

  (Sarut mana Nico);
  …adica matinala; si sotu’ tot cu ochii in monitor (scuza-mi indiscretia)?
  Bafta si spor.
  C tema?
  DVD (motivational) … ?
  …”suprize”… -le sunt binevenite intotdeauna, placute sa fie.

  P.S. n-am P.S.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*