AstroCafe Blog

Noaptea trecuta, butonand telecomanda, am dat peste un documentar pe TVR2 care m-a lasat fara grai. Despre o insula din Pacificul de Sud, insula Anuta. Aceasta face parte din grupul celor 900 insule Solomon, din Polinezia.

Si eu si sotul meu am fost inspirati si miscati, nu atat de frumusetea absolut incredibila a acestei insule, cat de modul in care acea comunitate mica (300 oameni) traieste. Am avut impresia ca filmul "Avatar" a avut aceasta insula ca sursa de inspiratie, pentru ca am regasit acea armonie cu natura, care ti-e greu sa crezi ca exista in vreun loc de pe planeta asta.

Acei oameni pun pret pe iubire si comapasiune, si-au facut un mod de a fi din a darui, din a participa impreuna la ritualuri, la pescuit si alte activitati de pe insula. Fac aproape totul impreuna. Si desi sunt rupti de civilizatie, nu au spital decat la 500 Km distanta si nu au la indemana nimic din ce credem noi ca ne e necesar, traiesc frumos, idilic chiar.

Realizatorul documentarului impartasea ca a avut experienta iubirii autentice, a compasiunii si unitatii. Spunea ca acei oameni zambesc larg cand te vad, sunt calzi si iubitori. Te fac sa te simti binevenit oricunde, te invita sa iei masa cu ei, te trateaza cu respect si generozitate.

Au tot felul de ritualuri si cantece: pentru pescuit, pentru pregatit hrana, pentru despartire, pentru vanatoare. Insa cel mai mult m-a impresionat ritualul de despartire. Musafirul acestei comunitati, realizatorul documentarului, care a stat acolo mai mult de o saptamana, a participat la un ritual absolut impresionant. Dupa ce a participat la un dans tribal specific locului, pe care anutanii l-au exersat pe toata perioada sederii musafirului lor, a fost luat prin suprindere de un moment in care toata comunitatea a inceput sa planga in timp ce strigau :" ne pare rau ca pleci". A fost ca un exercitiu de plans asumat, de eliberare. Acesta nu s-a putut stapani si a plans ca un copil. Apoi au urmat imbratisari cu toti membrii comunitatii. A afirmat, dupa aceea, ca a trait cel mai eliberator moment din viata lui.

Un alt lucru absolut minunat este filozofia Anuta care are la baza conceptul Aropa, care inseamna iubire si generozitate. Dupa acest concept isi traiesc acesti oameni vietile. Iar cand primesc ceva cadou, cand vaneaza sau pescuiesc, se aduna si impart totul in mod egal, la toate familiile de pe insula.

Exatrordinara experienta! Minunat mod de a fi! Gandul care mi-a venit in timp ce ma uitam la asta a fost: "acolo ne intoarcem cu totii, aceasta e schimbarea, asta e ce avem de invatat!".

Priviti si ascultati asta:

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*