AstroCafe Blog

Nepotul meu “indigo”

April 25, 2009

In afara de faptul ca de cand am citit si m-am documentat cu privire la acesti copii Indigo, am realizat ca sunt unul dintre ei, acum descopar si in nepotul meu, aceste caracteristici. Cand am fost acasa de Pasti, in timpul unei mese in familie, s-a iscat o discutie despre Dumnezeu, religie , legea atractiei, puterea gandului.

Iar nepotul Edy ( 11 ani) m-a surprins o data in plus, prin pertinenta parerilor exprimate, prin interesul fata de aceste subiecte, coerenta si complexitatea exprimarii si profunzimea gandirii. A participat activ la discutie , livrandu-ne tot felul de idei , cum ar fi: "religia a fost inventata si interpretata de oameni de-a lungul vremii si nu putem sti ce este adevarat si ce nu", "daca crezi in ceva, acel ceva se va intampla", "Dumnezeu exista , suntem noi". Eu nu comentez nimic, va las pe voi... Nu spun decat atat: poate ca ar trebui sa fim mai atenti la copiii din jurul nostru, pentru ca deseori ne pot invata lectii valoroase si ne pot darui din intelepciunea lor pura!

Ce sunt copiii indigo?

Întâi definiţia: "Un Copil Indigo este acel copil care prezintă un set nou şi neobişnuit de atribute psihologice şi are un model comportamental care nu a mai fost studiat până acum. Acest model conţine factori unici, comuni tuturor, care sugerează că cei care au contact cu ei (în special, părinţii) trebuie să schimbe modul de a-i creşte şi de a se ocupa de ei, pentru a ajunge la un echilibru.

A ignora asemenea modele comportamentale noi, înseamnă să creăm în mintea acestei vieţi noi şi preţioase potenţialul unui dezechilibru şi al unei frustrări. Subiectul acestui capitol este să identificăm, să descriem şi să validăm caracteristicile unui Copil Indigo.

Se pare că există câteva tipuri de Copii Indigo, pe care le vom descrie mai târziu în acest capitol – dar, în lista următoare, vă putem da unele dintre cele mai obişnuite modele comportamentale. Se potrivesc ele cu cineva din cunoscuţii dumneavoastră? Iată zece din cele mai obişnuite trăsături ale Copiilor Indigo:

 

 1. Ei vin în această lume cu sentimentul că sunt de viţă nobilă (şi adesea se şi comportă în acest fel).
 2. Au sentimentul că „merită să fie aici” – şi sunt surprinşi că ceilalţi nu gândesc la fel.
 3. Preţuirea de sine nu e o problemă pentru ei. Adesea le spun părinţilor „cine sunt ei”.
 4. Au probleme în a accepta autoritatea absolută (autoritatea care nu dă explicaţii şi nu oferă posibilitatea de a alege).
 5. Pur şi simplu, ei nu vor să facă anumite lucruri; de exemplu, le este foarte greu să aştepte la coadă.
 6. Se simt frustraţi când sunt încadraţi în sisteme bazate pe ritualuri şi care nu necesită gândire creativă.
 7. Adesea văd modalităţi mai bune de a face ceva – atât acasă, cât şi la şcoală – ceea ce îi face „spărgători de sistem” (nonconformişti faţă de orice sistem).
 8. Par antisociali, dacă nu sunt printre cei la fel cu ei. Dacă nu există în jurul lor şi alte persoane cu acelaşi gen de conştiinţă, adesea se interiorizează, considerând că nici un om nu-i înţelege. De cele mai multe ori, le este extrem de greu să suporte şcoala, ca organizare socială.
 9. Nu reacţionează la impunerea disciplinei pe bază de „vină”, (de genul: „Aşteaptă până vine tata acasă şi află ce ai făcut”.)
 10. Nu au reţineri când e vorba să vă spună de ce anume au nevoie."

(extras din cartea 'Copiii Indigo', de Lee Carroll, Jan Tober)

7 Comments

 • nik says:

  Sa-ti traiasca, sanatos!
  Ma bucur ca aici printre noi exista si copii deosebiti ca eu m-am saturat de copii cu handicap pe care ii ajut ca sa ce? Sa vegeteze!
  Stiu ca nu-i putem extermina, ca e sansa lor la viata, dar mai stiu ca daca le dai drumul in lume, 5 din 20 nu pot face nici macar un pas singuri. Cat despre mancare, spalare, etc, nu poate fi vorba! Vai de sufletul lor! De ce or fi venit pe lume asa? Ce karma or avea?

 • Nico says:

  Nik, toti copiii sunt la fel de frumosi, pentru ca la nivel de suflet nu exista deosebiri. S-au nascut si ei cu un scop, fii sigura. Poate scopul e al lor sau poate al celor ca tine, care aveau nevoie sa ingrijeasca, sa se puna in serviciul lor, pentru a evoula…

 • robert says:

  Generatia batrana (adica cei ca tine si cei de dupa tine) numesc generatia tanara indigo, pentru ca vi se par mai destepti, mai deosebiti etc.
  Insa voi uitati ca fiecare generatie este mai inteligenta decat cea anterioara, este mai perspicace, prezinta mai multe atribute decat o generatie anterioara.

  Toti copii sunt mai inteligenti decat noi, astia ce am trecut pragul adolescentei.
  Nepotul tau nu e indigo, face parte doar dintr-o alta generatie, care prezinta alte caracteristici decat generatia in care ai crescut tu.
  Uneori ma intreb daca infantilismul ramane vesnic in unele persoane. (e retorica intrebarea)
  :)
  apropo’s
  ai cazut din lac in put cu emisiunea la care participi. Te irosesti de dragul de a deveni vedeta? Sau din lipsa de alternative?
  Eu cred ca poti mai mult, tu ce crezi?

 • carolina says:

  nu sunt de acord cu “batranelul” de dinainte!

 • Nico says:

  @carolina: “Batranelul”?:)
  Din cate am inteles, abia a trecut de perioada adolescentei, probabil de aceea, noi astia de 33 ani, suntem batrani:)

  @robert: Robert, sau Danut, sau cum te numesti de fapt, te anunt ca acesta nu este un loc de “ars” emotii negative, prin mesaje vehemente si nepoliticoase(nu ma refer la mesajul asta neaparat , ci indeosebi la cel pe care l-am sters deja). Fie iti gasesti alt loc in care sa te exprimi asa, fie iti revizuiesti limbajul.

  Poti sa-ti exprimi opiniile, revelatiile si perceptiile si in mod civilizat, politicos, permisiv. Ironiile si atacurile sunt indezirabile pe acest blog. Sigur, e usor sa stai in anonimat (in tribuna) si sa dai in cineva aflat la vedere (pe teren). Dar oare asta iti aduce vreo multumire?

  Eu iti multumesc ca ma citesti si iti doresc ganduri luminoase!

 • nik says:

  Eu am apucat sa citesc si celalalt mesaj al lui si ma gandesc cum permanentul negativism al celor ca el, cum inradacinata lor ura si scarba si superioritate fata de semeni se poate transforma in acceptiune, iubire, intelegere, altruism, omenie???
  Si mai ales CAND?
  Vom trai si noi acea clipa?
  Se va transforma ea in eternitate?
  Ori e doar o utopie si o dorinta a noastra?

 • carolina says:

  1. el singur s-a incadrat la “Generatia batrana (adica cei ca tine si cei de dupa tine) ”
  2. nu sunt de acord “ca fiecare generatie este mai inteligenta decat cea anterioara, este mai perspicace, prezinta mai multe atribute decat o generatie anterioara…”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*