AstroCafe Blog

Uneori se intampla sa ranim oamenii, chiar si pe cei pe care-i iubim cel mai mult. Uneori, spunem despre cutare ca e rau, despre cutare ca e invidios, despre cutare ca e fara inima, etc...Iar alteori , chiar noi suntem astfel...

Eu cred ca niciun om nu poate fi fundamental rau. Ca fiecare este bun si maret si daruit cu calitati extraordinare. Numai ca sunt momente in viata fiecaruia, in care decide ca pentru a supravietui in lumea asta, nu e de ajuns sa fii bun. Ca trebuie sa adaugi ceva la "cine esti".

Sunt momente , inca din copilarie, in care omul se simte neiubit, neapreciat, nevalorizat, abandonat, invizibil. Si-atunci se gandeste ca nu e de ajuns sa fie asa cum este. Ci mai trebuie ceva. Si incepe sa-si inventeze noi feluri de a fi pentru a atrage atentia si pentru a arata ca exista.

In viata facem tot felul de lucruri, dar nu toate sunt expresia a cine suntem cu adevarat. Cand facem ceva ce ne inspira si porneste din dragoste, suntem in acord cu maretia din noi. Cand facem lucruri rele, pornite din frica (frica de respingere, de abandon, de esec, etc), suntem departe de fiinta interioara, autentica.

Deci, daca oamenii sunt buni in esenta, de ce fac ei lucruri rele uneori? Pai ce-si doreste cel mai mult orice fiinta umana?

Isi doreste dragoste, apreciere, recunoastere, acceptare, aprobare. Si tot ce face, face pentru asta. Pentru ca atunci cand am fost raniti, sau neiubiti sau respinsi, am decis ca nu e de ajuns sa fim buni , deci nu e de ajuns sa fim noi insine.

Ajungem sa cautam cu disperare, ceea ce am uitat ca avem chiar noi: dragoste, implinire, armonie, fericire. Ajungem sa cersim toate acestea , sa le pretindem, prin gesturi si cuvinte care uneori ne mira si pe noi.

Numai ca niciodata nu vom gasi in exterior, ceea ce numai interior exista. Niciodata nu vom fi cu adevarat multumiti si fericiti, daca nu alegem sa fim astfel. Daca nu ne uitam in interior si nu imbratisam lumina fiintei noastre. Pur si simplu nu putem gasi afara, ceva ce exista inauntru.

Asadar, oamenii fac uneori lucruri rele, pentru a arata ca sunt puternici, nestiind ca sunt deja... Pentru a se face vazuti si auziti, crezand ca altfel nu-i vede si nu-i aude nimeni.

Daca intelegem astfel lucrurile, vom putea accepta mai usor , fara sa ne mai doara, ceea ce altii fac. Vom sti ca de fapt, acei oameni sunt atat de speriati si atat de disperati sa fie apreciati. Vom intelege ca se iubesc atat de putin , ca le-a lipsit atat de mult timp dragostea, incat acum nu mai stiu unde sa caute...

7 Comments

 • FlorinBaluta says:

  (Sarut mana Nico);
  Ranim in stg si-n dr tot timpul, voluntar sau involuntar; pai daca avem capacitatea de a ne rani pe noi insine, ce ne mai poate opri sa ranim si “vecinii”?
  Cred ca e o supapa (imorala) de-a noastra si ne simtim bine dupa ce “scuipam” aceste abjectii … luam o pauza si apoi … de la capat (barfele se includ).

  …”fundamental rau”… nici vorba (adica mare dreptate ai); sa zicem ca fiecare dintre noi
  e 1 g de Au … ori intra-n fir si reiese o tesatura unica apreciata, ori se ia in “gasca”
  cu aliajele si se pierde (cred ca am luat-o p langa subiect, sau nu …).

  Oamenii fac lucruri rele pentru ca savureaza efectele acestora, din pacate.

  …”Niciodata nu vom fi cu adevarat multumiti si fericiti, daca nu alegem sa fim astfel”…
  subscriu fara comentarii.

  P.S. Cam tensionata, daca nu nervoasa, cand ai scris articolul asta, d’abia spre final o
  urma de caldura, cu care eram obisnuiti

 • Nico says:

  Mi-a placut exemplul cu “1 gr de Au”. Foarte plastica exprimarea.
  Nu, nu eram nervoasa si nici tensionata. Dar poate ca e un subiect foarte confruntant?:)
  Tu esti acel Florin care scrie din Canada?

 • FlorinBaluta says:

  (Sarut mana Nico);
  Ma bucur ca nu erai nici nervoasa, nici tensionata … “subiectul e foarte confruntant” d catre cine? Iarta-ma, sunt un novice, care-si vede de treaba lui. Nu sunt Florin din Canada, sorry, sunt Florin din Bucuresti, Romania, medic stomatolog … si nu plec d’aici nici cand s vor schimba polii (magnetici).

  P.S. mi-a placut “acel Florin”, … tare

 • Nico says:

  Confruntant pentru constiinta, in sensul ca poate starni reactii in interior…

  Scuza-ma pentru confuzie:(

 • FlorinBaluta says:

  (Sarut mana Nico);
  trist, dar adevarat.
  Din pacate, reactia din interior s transforma spre suprafata … miezul este “bun in esenta”, dar … C confuzie? Kr confuzie? Traim intr-o confuzie totala … d valori. 😉

 • Nico says:

  Pai te-am confundat cu altcineva…La asta m-am referit cand am zis confuzie…

 • FlorinBaluta says:

  (Sarut mana Nico);
  Ups … vezi cum o ia mintea omului razna (vorbesc doar in numele meu) :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Previous Post
«