AstroCafe Blog

Fiecare dintre noi, atunci cand se afla in lume, adopta o masca sau mai multe, pentru a se adapta si a supravietui imprejurarilor, experientelor, oamenilor.

Fara doar si poate, aceste masti exista si ele sunt puse pe "spatele" personalitatii. Va sa zica, personalitatea=masca? Da!

Pai haideti sa vedem ce inseamna personalitatea? In primul rand, pentru a patrunde sensul acestui termen, ar fi bine de mentionat ca el isi are originea in gr. "persona", care in Grecia antica reprezenta masca purtata de actori in reprezentatiile lor.

Apoi, nu cumva , exact in modul in care actorii isi acopereau fata, la fel si personalitatea acopera de fapt fiinta, sinele interior? Nu cumva aceasta masca este aceea alcatuita din o sumedenie de feluri de a fi, pe care le-am inventat pe parcursul vietii, tocmai pentru a ne acoperi falsa imperfectiune si pentru ca asa am crezut ca reusim sa fim "cineva", sa fim acceptati, sa ne integram si sa primim recunoastere?

Toti ne straduim, intr-un mod aproape hilar (daca te uiti cu atentie , ca observator, la cum se manifesta oamenii in anumite situatii, te pufneste rasul), sa parem ceva ce credem ca nu suntem, sa fim interesanti, sa parem destepti, sa parem in definitiv perfecti. Acoperind astfel tocmai perfectiunea noastra, frumusetea nascuta tocmai din acele manifestari duale, contrastante, dar autentice.

Si cu cat efortul depus pentru a atinge perfectiunea in ochii lumii, este mai mare, cu atat ne indepartam mai mult de noi insine, iar nefericirea izvorata din aceasta mare prapastie (intre cine suntem si cine aratam ca suntem), creste tot mai mult.

Acum sunt in juriul emisiunii "Stele sub lupa" de la Antena 2. Ce credeti ca analizam acolo? Tocmai autenticitatea vedetelor. Hm! E interesant sa vezi cam ce diferenta este intre cine sunt ele in spatele camerelor si cine vor sa para in fata camerelor. Dar credeti ca e vreo diferenta intre ce fac ele si ce fac oamenii in general? Nuuuu... Poate doar proportiile difera.

Spre exemplu, o vedeta primeste o intrebare, dupa care ai senzatia ca se gandeste la raspuns. Dar de fapt, se gandeste cum sa se eschiveze, cum sa ocoleasca raspunsul, sau sa-l ambaleze astfel incat sa nu dea rau.

Ma intreb, viata noastra despre ce e de fapt. Despre a da bine si a evita sa dam rau (cum bine spun cei din Landmark)? Atunci , pentru ce mai ramane timp si energie si bucurie?

11 Comments

 • Madalina P says:

  Cat adevar! Poate ca are trebui sa ne cautam pe noi insine in loc sa alergam dupa himere. Poate ca jumatatea noastra despre care se tot spun povesti este chiar acea parte din noi pe care am pierdut-o incercand s parem ceea ce nu suntem. In loc sa cautam jumatatea in altii ar trebui sa o cautam in noi. Din cauza asta suntem atat de nefericiti.Cand o sa realizam ca “jumatatile noastre” sunt de fapt eu-ul pierdut atunci primul pas spre regasirre e facut. Iti multumesc!

 • anaida says:

  Un adevar ce nu poate fi contestat. Societatea impinge individul in a-si confectiona masca. Depine foarte mult de pozitia sociala a individului. “Stele sub lupa” daca o privesti atent constati ca este de folos nu celor ce sunt pusi sub lupa, ci celor care sunt in juriu si prezentatoarei. Daca dai deoparte show-ul, si privesti atent spre juriu vei descoperi in ce fel isi manifesta autenticitatea (pentru ca ele stiu ca nu sunt focalizate de telespectatori, nu ele sunt sub lupa).
  Nicoleta ia casetele inregistrate si priveste-te pe tine si pe celelalte doua participante. Cui i-ai da premiu de autenticitate?

 • Nico says:

  Interesant punct de vedere. Nu e nevoie sa iau casetele, oricum ma uit la emisiuni (sunt inregistrate). O sa ma gandesc la intrebarea ta.
  Totusi, nu pot sa nu fiu curioasa, ce ai in minte sau care este parerea ta in legatura cu juriul si implicit, cu mine. Ne spui?

 • anaida says:

  Pot spune, insa as influenta modul tau de a percepe lucrurile. Te las pe tine sa privesti din acesta perspectiva si apoi putem discuta.

 • Madalina P says:

  Nu cred ca exista om care sa nu poarte o masca. Si asta pentru ca vrem sa fim placuti de cei din jur sau, in alte cazuri, vrem sa impunem respect sau sa ii tinem pe unii la distanta. Indiferent de motiv toti purtam cel putin o masca. Daca nu am purta ne-am intelege mult mai greu cu ceilalti. Pana la urma masca asta este de fapt cum te transformi pentru ceilalti. Ce sens are sa aratam spre unul si spre altul ca nu e sincer? Prima analiza ar trebui facuta asupra propriei persoane. De aici porneste mereu o problema: vedem paiul din ochiul celuilalt in timp ce noi purtam ditai barna. In speranta ca lumea va fi totusi mai buna candva, va doresc numai bine!

 • Nico says:

  Anaida, am facut demersul propus de tine. M-am uitat la mine si la celelalte colege ale mele. Si sincer, chiar nu stiu cui i-as da premiul. Inca avem neautenticitatile noastre. Eu inca nu ma simt complet autentica in aceasta emisiune. Am avut si unele momente de cadere pe tema asta, dar e o alta discutie. Abia in ultimele emisiuni am simtit ca incep sa-mi gasesc locul si sa fiu eu insami. In momentul acesta, daca ma intrebi, cred ca i-as da premiul lui Gigi, pentru ca e mai dezinvolta si nu se teme ca da rau.

 • anaida says:

  “Inca avem neautenticitatile noastre”!
  Ei, asta-i marea hachita. Oameni “neautentici” care cern autenticitati.

  E ca si cum profesorul da note elevului,insa el insusi habar nu are despre tema respectiva.
  Norocul televiziunii ca oamenii sunt manipulabili, altfel spectacolul ar fi de-a dreptul grotesc.
  Multumesc pentru raspuns.
  O seara plina de intelepciune.

 • Nico says:

  Ei, uite ca si eu cazusem in capcana asta la inceput, aceea de a-mi lua rolul foarte in serios si respectiv, de a lua aceasta emisiune foarte in serios (asta mi se si reproseaza cel mai frecvent de cand am pasit prima data in televiziune). Insa acolo nu e vorba despre un juriu in adevaratul sens al cuvantului. E un show de televiziune, un joc pana la urma. Cat despre “oameni neautentici”, iarasi depinde de unde privesti. Si poate tine si de cat de bine ne cunosti in realitate, ca sa te poti pronunta. Aici ar putea vorbi cei care ne-au vazut si in spatele “sticlei”.

 • anaida says:

  Ma bucur ca nu ai luat emisiunea in serios, pentru ca nu este o emisiune serioasa. E una de divertisment in care se “vand gogosi” cu aroma de vanilie pentru timpul liber.

  Cat despre “oameni neautentici” – iar repeti greseala de a te simti lezata.
  Discutia se bazeaza pe perceptiile noastre, nu?
  Doar tu ai afirmat ca nu te simti”complet autentica”. La ce faceai referire? La faptul ca nu ai intrat in rol.
  Rolul este o forma, forma pe care trebuie sa te pliezi, pentru a te simti in elementul tau.

  Oare tu despre ce vorbesti?!

 • Nico says:

  E o emisiune de divertisment, Anaida. Nu ne propunem sa educam poporul cu ea. Am inteles ca nu esti in target . Nu e nimic de filozofat aici.
  Din punctul meu de vedere aceasta discutie a devenit sterila. Despre ce discutam de fapt?

 • anaida says:

  Nico, subiectul nu era rolul educativ sau needucativ al emisiunii, ci articolul pe care l-ai scris de pe pozitia in care esti situata.

  Acesta este subiectul – un articol, urmare a experientei tale acumulata in timp, la care se mai adauga o felie mica de experienta prezenta – intrarea in lumea show biz-ului.

  Despre asta discutam.
  “Toti ne straduim, intr-un mod aproape hilar (daca te uiti cu atentie , ca observator, la cum se manifesta oamenii in anumite situatii, te pufneste rasul), sa parem ceva ce credem ca nu suntem, sa fim interesanti, sa parem destepti, sa parem in definitiv perfecti. Acoperind astfel tocmai perfectiunea noastra, frumusetea nascuta tocmai din acele manifestari duale, contrastante, dar autentice.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*