Sensul vieţii

Autor: AstroCafe.ro - miercuri, 24 august 2016, 4377 vizualizari
univers

În general, acţiunea implică mişcarea. Acţiunea desemnează totalitatea activităţii umane: gândirea, voinţa şi realizarea efectivă. În actul de a merge, de exemplu, mai întâi este gândul, apoi voinţa şi corpul se pune în mişcare sub impulsul voinţei motrice.

Acţiunea, faptul de a acţiona, semnifică punerea în practică a energiei cosmice cu ajutorul voinţei noastre conştiente. Acţiunea este aşadar karma însăşi. Puterea fundamentală a cosmosului, acţionând în subiectivitatea omenească, se realizează ca voinţă.

Energia cosmică acţionează în noi, iar puterea deciziei este ea însăşi călăuzită de puterea cosmică fundamentală. Aceasta îmbracă doua aspecte extreme, fundamental opuse, şi anume distrugerea şi creaţia. Şi voinţa noastră are întotdeauna aceste două aspecte.

Ştiinţa de a nu lua decizii este deci un alt aspect al karmei noastre. Voinţa noastră posedă aspectul contradictoriu al deciziei şi non-deciziei şi activitatea care rezultă din el devine un microcosmos, manifestare a puterii fundamentale a cosmosului.

Putem înţelege atunci structura cosmosului, microcosmosul şi macrocosmosul, contradicţiile inerente relaţiei corp-minte, care se revelează mai ales la nivelul conştiinţei. Astfel orice acţiune sau gând în opoziţie cu ordinea macrocosmosului este creatoare de karmă rea.

Acţiunea personală realizează karma, iar voinţa este sursa primordială care realizează acţiunea. De aceea recunoaşterea substanţei karmei înseamnă a înţelege că voinţa umană este la baza ei şi că această voinţă nu ne aparţine nouă, ci este guvernată de puterea cosmică.

Ordinea cosmică nu este numai raţională, ea include contradicţiile. Dacă nu urmaţi energia cosmică, veţi avea o viaţă dificilă. Trebuie să înţelegeţi că relaţia dintre ordinea cosmică şi existenţa voastră personală devine sursa fundamentală a karmei.

Energia cosmosului este fără început şi sfârşit, dincolo de timp şi de spaţiu, de opţiunile personale. Sistemul cosmic ne conduce din exterior: chiar dacă credem că dispunem în întregime de liberul arbitru, nu ne putem separa şi, chiar când vrem să ne separăm de sistemul cosmic, o asemenea dorinţă este parte integrantă din el.

Taisen Deshimaru

Sursa: Zen şi viaţa cotidiană

Imagine: http://3.bp.blogspot.com/

 

Astro Shop

Cele mai noi articole