Povestea pe care ne-o spunem nouă înşine

Autor: AstroCafe.ro - joi, 21 iulie 2016, 10062 vizualizari
compasiune

Poate avea viziunea optimistă a lui Dalai Lama vreo şansă de a respinge fluxul de negativitate despre care aflăm în porţia noastră zilnică de ştiri?

Şi totuşi, cât de bine reflectă ştirile realitatea de zi cu zi? E posibil ca acel punct de vedere negativ despre evenimente – şi despre ceea ce este posibil, deci – să fie cauzat de o miopie comună? Să reconsiderăm pentru o clipă acel val ameninţător.

Închipuiţi-vă un raport care oglindeşte proporţia dintre faptele bune şi cele crude din lume. Pentru numărul de deasupra liniei fracţiei, puneţi o estimare aproximativă a actelor de cruzime comise de oamenii din întreaga lume în orice zi a anului – pe toate, de la intimidări, până la crime.

Pentru numărul de sub linie, gândiţi-vă la toate faptele bune de tot felul, de pretutindeni, din aceeaşi zi a anului – de la nenumăratele gesturi de îngrijire pe care părinţii le fac pentru copiii lor, până la amabilităţile zilnice şi la ajutorul pe care cineva îl oferă cuiva în nevoie. În orice zi a anului, numitorul bunătăţii va fi cu mult mai mare decât numărătorul cruzimii.

Iar dacă urmăriţi doar faptele de ticăloşie, se poate imagina o fracţie la fel de elocventă. Sus puneţi acelaşi număr de acte de cruzime comise. Jos puneţi acelaşi număr de acte de cruzime comise. Jos va merge numărul acelor cruzimi care e posibil să fi fost comise, dar nu au fost: e vorba de impulsuri criminale sau meschine ignorate pur şi simplu, certuri şi chiar bătăi gata să se întâmple dar care nu au dus la violenţă şi altele la fel. Potenţialul cruzimii este cu mult mai mare decât agresiunea efectivă.

Acest lucru e poate greu de închipuit ţinând cont de asaltul agresivităţii umane, corupţiei şi cruzimii servit nouă în dieta zilnică de ştiri. Mass-media ne îndreaptă atenţia către actele mai puţine de negativitate şi ne ţine departe de actele de bunătate, mult mai numeroase, în lume.

Atenţia mass-media faţă de ceea ce este greşit în lume, mai degrabă decât faţă de ceea ce este în regulă, vine ca un produs secundar al funcţiei perene a ştirilor: să ne facă să fim atenţi la ceea ce are nevoie de remediu, la ceea ce poate fi periculos, ori să ne alerteze în privinţa unor posibile ameninţări. Ce e în neregulă devine ştire; ce e bine, nu. Filtrul criteriului „ştire” deformează inevitabil imaginea, răsturnând raportul cruzime/bunătate.

Acelaşi lucru se întâmplă şi cu mintea noastră. Marea majoritate a informaţiilor pe care le înmagazinăm nu le conştientizăm. Din mica porţiune pe care o conştientizăm, un fir major îl reprezintă problemele, greşelile sau ameninţările – prin urmare, noi putem găsi soluţii, putem face corecţii sau ne putem pregăti mai bine.

O funcţie importantă a conştientizării, ne spune ştiiinţa cognitivă, este de a observa şi de a repara astfel de nereguli din viaţă. Când lucrurile merg bine, nu avem nevoie să le acordăm o atenţie deosebită. Creierul se deprinde cu normalitatea, devenind neatent, astfel că noi nu mai remarcăm rutina şi normalul.

„Întotdeauna le spun oamenilor din mass-media că au o responsabilitate”, a zis Dalai Lama. „Ei îşi fixează atenţia pe ceea ce este senzaţional, pe lucruri negative, în timp ce pe cele pozitive le socotesc drept obişnuite. Atunci poţi înţelege de ce oamenii care aud tot timpul lucruri negative vor dezvolta părerea ca fondul naturii umane este negativ – şi astfel, viitorul omenirii este pecetluit.”

„Şi totuşi, dacă cercetăm cu adevărat, evidenţiază el, faptele izvorâte din compasiune sunt mult, mult mai multe decât faptele izvorâte din mânie.”

Soluţia lui în această chestiune m-a surprins. În loc să spună doar că media ar trebui să-şi schimbe raportul ştirile pozitive / ştiri negative în favoarea ştirilor pozitive, Dalai Lama a propus altceva.

„Iată ce le spun instituţiilor media. Le spun că, în aceste vremuri moderne, ele au responsabilitatea deosebită de a aduce speranţă oamenilor, nu doar de a relata ştiri negative. Trebuie să relatezi ştirile negative, a insistat el clarificând, dar în acelaşi timp ar trebui să arăţi posibilitatea de a aschimba ori de a depăşi aceste lucruri. Almiteri, relatările negative sunt covârşitoare şi descurajante.”

Transmiteţi partea pozitivă, propuneţi soluţii, a insistat Dalai Lama iarăşi. Spre exemplu: avem această problemă ecologică, dar iată ce putem face pentru a îndrepta lucrurile, mai degrabă decât continuând pur şi simplu lucrurile aşa cum sunt. „Dacă transmiteţi numai latura negativă”, oamenii se simt fără putere. Arătaţi-le ca „noi avem puterea să schimbăm” povestea. „Aceasta va motiva.”

Daniel Goleman

Sursa: Forta Binelui – Editura Curtea Veche

Imagine: alphacoders.com

Astro Shop

Cele mai noi articole