Pe scena si in afara acesteia

Autor: AstroCafe.ro - joi, 19 mai 2016, 2498 vizualizari
stage

Cand cortina se ridica pe scena teatrului, incepem sa emitem judecati despre diferitele personaje, incercand sa intelegem despre ce este vorba. Viata reala este mai putin simpla, nu exista acea cortina care se ridica. In schimb, ne regasim pe noi insine interpretand diferite roluri fara a sti intotdeauna cand ne aflam pe scena si cand in afara ei.

Exista o anecdota faimoasa despre Marilyn Monroe, care a mers la cumparaturi cu o prietena ce a fost uimita de faptul ca nimeni nu parea sa o recunoasca pe vedeta. Monroe i-a explicat ca aceasta se intampla din cauza ca, in acel moment, ea se afla in afara scenei si, pentru a demonstra asta, "a intors comutatorul"pe pozitia de "vedeta". In cateva minute, a fost asaltata de admiratori solicitand autografe.

Cand va cautati o slujba, ati putea crede ca sunteti in afara scenei pentru ca interviul nu a inceput inca. Si totusi cortina se ridica deja inainte sa apasati pe sonerie sau sa intrati pe usa si este deja ridicata atunci cand vorbiti cu secretara, in timp ce sedeti asteptand, cand va salutati strangand mainile sau poate atunci cand asteptati citind pe un scaun inainte de inceperea interviului.

Alan Leighton, presedintele companiei Royal Mail din Marea Britanie, isi aminteste un experiment condus intr-o companie, care a urmarit progresele realizate de 50 de oameni de-a lungul unei perioade de 10 ani. Relativ tineri, acestia avansasera de la pozitii de stagiari la pozitii putin sub nivelul consiliului. "Cel mai important factor pe care l-am aflat pentru a stabili un numitor comun a fost prima impresie a managerului senior aflat in incapere atunci cand au fost recrutati - deci ceva ce tine de instinct. Si aceasta a devenit parte a criteriilor de selectie - prima impresie."

In mod similar, cand lucrezi intr-un birou linistit in care fiecare, inclusiv tu, pare absorbit de lucru, ti-ai putea imagina ca nimeni pu te prea observa si ca esti in afara scenei. In realitate, fara a realiza complet, ceilalti sunt constienti de prezenta si de comportamentul tau. Iti place sau nu, esti pe scena.

In consecinta, impactul pe care il ai asupra celorlalti conteaza. Ceea ce gandesc acestia despre tine poate aduce o mare diferenta in viata ta, afectandu-ti relatiile, de la serviciu sau de acasa, de la o intalnire a comitetului local, de la o sedinta scolara cu parintii, dar si atunci cand adresezi o reclamatie conducerii unui magazin si asa mai departe. 

Impactul tau este chiar pretul pe care-l ai, care depinde aproape in intregime de cat de eficient devii in a stapani Efectul Charismatic.

Majoritatea oamenilor doresc sa transmita o prima impresie favorabila, pe care ceilalti sa o aprecieze si sa si-o aminteasca. Mai mult, cei mai multi dintre noi ar fi incantati sa creeze o atmosfera de incredere si sa lase o impresie buna si de durata. Ei bine, acest lucru e intru totul posibil.

Poti alege sa-ti rafinezi felul in care vii in contact cu ceilalti si sa o faci cu naturalete, fara a parea fals sau manat de dorinta de a manipula. Acest efect (Efectul Charismatic) este secretul prin care putem avea succes in relatia cu ceilalti oameni, le putem castiga acordul, increderea, angajamentul sau admiratia. Cei ce il manifesta cu putere au tendinta de a stabili afinitati si de a se simti confortabil atunci cand interactioneaza cu ceilalti. Ei poseda, de asemenea, abilitatea de a influenta: spunem despre ei ca au sarm si magnetism pentru a crea legaturi fizice, emotionale, intelectuale si poate chiar spirituale.

Andrew Leigh

Sursa: Charisma - Cum sa faci o impresie puternica si durabila, Editura TREI

 

Astro Shop

Cele mai noi articole